Bostadsrättsföreningen Fjädern i Jarlaberg

Jarlaberg erbjuder dig närhet till storstaden och samtidigt lugnet lite vid sidan om. Endast 15 minuter med buss 443 till Slussen och gångavstånd till bland annat naturreservatet NyckelvikenICA MAXINacka forum och Nacka Strand. I området finns Jarlabergs skola samt flera förskolor. En ideell förening som heter Goda Grannar anordnar olika aktiviteter för barn och vuxna. Idrottsföreningarna Jarlabergs IF och Jarlabergs Bordtennisklubb aktiverar framförallt ungdomarna i området. Vår närbutik i Jarlaberg heter Tempo och ligger vid busshållplatsen.

Jarlaberg består av sju bostadsrättsföreningar och tjugotvå privata radhus (Egna hem). Sex av bostadsrättsföreningarna är medlemmar i HSB Stockholm.

Brf Fjädern bildades 10 december 1982 och registrerades 5 april 1983. Det var den första förening som bildades i Jarlaberg och består idag av 183 bostadsrättslägenheter. De övriga föreningarna är Tullen och Nyckeln på Diligensvägen, samt Illern, MinkenMården och Uttern på norra delen av Jarlaberg. Husen i Jarlaberg byggdes mellan 1988 och 1989 delvis på Sicklaberget, som är Nackas näst hösta berg med 72.5 meter över havet. Bara Ältaberget är högre med sina 82.2 meter över havet. Husen ligger kring innergårdar och är en blandning av flerfamiljshus och så kallade radhus (tvåvåningslägenheter med utgång i markplan).

Representanter från områdets alla föreningar bildar tillsammans Jarlabergs Samfällighetsförening som ansvarar för övergripande frågor som rör alla boende i Jarlaberg. Både Jarlabergs Samfällighets styrelse och vår egen (brf Fjäderns) styrelse träffas regelbundet, var och en på sitt håll, en gång i månaden.

Kulturnämnden i Nacka Kommun har gett ut en skrift Nackaboken 2005 som berskriver Nackas utveckling genom åren.

2013 publiserade Nacka Värmdö Posten en artikel där arkitekten Ulf Gillberg berättar om tankarna kring Jarlabergs tillblivelse. Reporter Jörgen Löwenfeldt; Jarlaberg - Nackas svar på Toscana.

Strax väster om Jarlaberg ligger områdena Augustendal och Nacka Strand. Augustendal har en lång industrihistoria som till stor del präglats av mekaniska verkstäder. Läs mer på Wikipedia: Nacka Strand - Historia