Bostadsrättsföreningen Fjädern i Jarlaberg

Jarlaberg erbjuder dig närhet till storstaden och samtidigt lugnet lite vid sidan om. Endast 15 minuter med buss 443 till Slussen och gångavstånd till bland annat naturreservatet NyckelvikenICA MAXINacka forum och Nacka Strand. I området finns Jarlabergs skola samt flera förskolor. En ideell förening som heter Goda Grannar anordnar olika aktiviteter för barn och vuxna. Idrottsföreningarna Jarlabergs IF och Jarlabergs Bordtennisklubb aktiverar framförallt ungdomarna i området.

Jarlaberg består av sju bostadsrättsföreningar och tjugotvå privata radhus (Egna hem). De flesta av bostadsrättsföreningarna är medlemmar i HSB Stockholm.

Brf Fjädern bildades 10 december 1982 och registrerades 5 april 1983. Det var den första förening som bildades i Jarlaberg och består idag av 182 bostadsrättslägenheter. De övriga föreningarna är Tullen och Nyckeln på Diligensvägen, samt Illern, MinkenMården och Uttern på norra delen av Jarlaberg. Husen i Jarlaberg byggdes mellan 1988 och 1989 delvis på Sicklaberget, som är Nackas näst hösta berg med 72.5 meter över havet. Bara Ältaberget är högre med sina 82.2 meter över havet. Husen ligger kring innergårdar och är en blandning av flerfamiljshus och så kallade radhus (tvåvåningslägenheter med utgång i markplan).

Brf Fjädern har genomfört många och viktiga renoveringar. Under 2022 genomförde föreningen en omfattande fönsterrenovering. Projektet fungerade mycket smidigt och med god kostnadskontroll. Den totala kostnaden uppgick till omkring 6.5 MSEK, vilket motsvarade cirka 2/3 av den ursprungligt projekterade kostnaden.

Under 2022 genomförde Nacka kommun en renovering och ombyggnation av de lägenheter som de ägt och tidigare hyrt ut. Lägenheter säljs som bostadsrätter under 2023. Detta rör främst Diligensvägen 41 (gård 3) och 136 (gård 2). Detta medför att även föreningen fått nya och moderna cykelförråd på båda gårdarna.

Under 2018 genomförde förening renoveringar av såväl våra tak som våra hissar. Styrelsen ser i nuläget inte behov av några riktigt stora investeringar i närtid.

Representanter från områdets alla föreningar bildar tillsammans Jarlabergs Samfällighetsförening som ansvarar för övergripande frågor som rör alla boende i Jarlaberg. Både Jarlabergs Samfällighets styrelse och vår egen (brf Fjäderns) styrelse träffas regelbundet, var och en på sitt håll, en gång i månaden.

Kulturnämnden i Nacka Kommun har gett ut en skrift Nackaboken 2005 som berskriver Nackas utveckling genom åren.

2013 publicerade Nacka Värmdö Posten en artikel där arkitekten Ulf Gillberg berättar om tankarna kring Jarlabergs tillblivelse. Reporter Jörgen Löwenfeldt; Artikeln hette: Jarlaberg - Nackas svar på Toscana

Strax väster om Jarlaberg ligger områdena Augustendal och Nacka Strand. Augustendal har en lång industrihistoria som till stor del präglats av mekaniska verkstäder. Läs mer på Wikipedia: Nacka Strand - Historia