ANDRAHANDSUTHYRNING
Klicka på länken nedan för mer info om andrahandsuthyrning:
Att hyra ut i andrahand
BALKONGLÅDOR
Det är inte tillåtet att hänga balkonglådor eller annat på utsidan av balkong pga säkerheten för de under.
Se även motsvarande regel under PARABOLANTENN.
BASTU
Det finns en bastu i varje gårdshus. Du bokar tid via webben eller på bokningstavlorna i gårdshusens entré. Du kan boka max tre timmar. Observera att det tar c:a 45 minuter att värma upp bastun om den varit kall. Du ansvarar självklart för att göra rent och fräscht efter dig så att din granne också får en skön stund i bastun. För mer info klicka på länken nedan.
Bastu
BOMNYCKEL
Till varje lägenhet hör en bomnyckel. Bommen till gårdarna fungerar så att så länge bommen står uppställd kan man inte ta ur nyckeln.
BREDBAND
Brf Fjädern har ett gruppavtal med Bahnhof som levererar 1GB/1GB bredband och fast telefoniabonnemang till våra medlemmar. Kostnaden (60 kr/mån) läggs till ordinarie månadsavgift och redovisas som separat post på avin. Varje nyinflyttad medlem måste dock ringa till Bahnhof (010-510 00 00) vardagar mellan kl.09:00-18:00 för att få igång sina tjänster.
Samma kontaktuppgifter och tider gäller även för support. De har även en chatfunktion som fungerar bra.
Upplever du att du inte får stöd, svar eller support, sänd gärna ett mejl till styrelsen@brf-fjadern.se så tar de det vidare med vår kundansvarige på Bahnhof.
BYGGA OM eller RENOVERA
Mycket viktig information om du tänker bygga om eller renovera!
Läs mer under länken:
Att bygga om eller renovera i din bostadsrätt
CYKLAR
Det finns flera cykelställ på gårdarna. Dessutom finns det cykelrum på bägge gårdar- använd kodbrickan för att öppna. Cykelförråden är endast avsedda för cyklar och inget annat. Då ytan i våra gemensamma cykelförråd är begränsad och vi är många som behöver dela på denna yta är det enbart till för cyklar. Annan skrymmande utrustning får placeras i eget förråd eller i respektive bostad. Undantag är handikapputrustning, där vi är skyldiga att erbjuda plats.
EL
För att få tillgång till el behöver man ha två avtal:
Här kan du läsa mer om elhandelsavtal och elnätsavtal.
ELEMENT
Ansvar för underhåll av element är fördelat mellan den boende och föreningen.
Det som avser elementens funktion hör till fastighetens ansvar. Det som avser all typ av kosmetika t.ex. ommålning är den boendes ansvar.
Här hittar du kontaktuppgifter för felanmälan av elementens funktion >>
FELANMÄLAN
Beroende på vilken typ av fel det handlar om väljer du det företag som ansvarar för just det aktuella problemet. I huvudmenyn hittar du FELANMÄLAN.
FÖRSÄKRING
När du tecknar hemförsäkring är det viktigt att du tecknar försäkringen med bostadsrättstillägg för att du ska få ett fullvärdigt skydd.
GARAGEPLATSER Se PARKERING
GRILLA PÅ BALKONG
Det är absolut förbjudet att grilla på balkongen av säkerhetsskäl. Du som har tillgång till uteplats på markplan - prata med er/era granne/grannar ovanför om ni införskaffar grill och var uppmärksam på hur ni placerar er grill i förhållande till vind etc. Be även att få återkoppling direkt om dina grannar intill upplever grillningen som störande på grund av os etc, så att ni främjar en god dialog grannar emellan. Detta gäller även el-grillar. Använd i stället gärna den allmänna grillen på gården, alternativt placera egen portabel grill vid samma plats som den allmäna grillen. Läs gärna denna viktiga information från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) kring Gasol för hem och fritid. >>
GÅRDARNA
Vi har planterat blommor, växter, bärbuskar och träd för att alla ska få tillgång till bär, frukt och en vacker miljö. Föreningen köper tjänsten av skötsel av gårdarna av ett trädgårdsföretag.
Var rädda om de fruktbärande buskarna och träden – vänta med att plocka tills frukten är mogen. Vi hjälps åt med att tala om för barnen att om man hänger i grenarna skadas träden.
De gårdsmöbler som finns är till för alla. Först till kvarn gäller - ju fler som trängs kring borden desto trevligare brukar det bli! Gårdsmöbler är till för att sitta på och inte lekredskap, vänligen prata med era barn kring detta så slipper vi nöta ut möblerna onödigt fort och belasta föreningen med att behöva köpa nytt.
Grillarna som finns är naturligtvis också till för alla.
GÅRDSLOKALER
Föreningen har två gårdslokaler, en i varje gårdshus, som du kan hyra för aktiviteter, fester, möten mm (plats för ca 30-40 personer). Lokalerna är utrustade med bord, stolar, kök och köksutrustning. Gård 3 har även ett pingisbord.
Det är bara du som är bostadsrättsinnehavare som har rätt att hyra lokalerna och står som ansvarig. Mer info finns via länken nedan.
Gårdslokaler
GÄSTLÄGENHETER
Föreningen har två gästlägenheter, Diligensvägen 49 och 116. Där finns det 4 sängplatser, kökvrå med spis, kyl, och lite köksutrustning. Dusch och toalett i korridoren utanför. Det är samma kodbricka och läsare som används för att låsa upp både dörren till lägenheten som til toaletten, båda låsen öppnas när man placerar brickan på läsaren utanför lägenhetsdörren. Sänglinne och handdukar får du ta med dig själv. Tänk vandrarhemstandard.
I lägenheten på gård 2, Diligensvägen 116 är det INTE tillåtet att ha pälsdjur.
I lägenheten på gård 3, Diligensvägen 49 är det tillåtet att ta med pälsdjur.
Det är bara du, som bostadsrättsinnehavare, som har rätt att hyra rummen till dig själv eller släkt och vänner.
Mer information om lägenheterna hittar du här: Gästlägenheterna
HSB - MEDLEMSKAP
Som bostadsrättsinnehavare i vår förening måste du vara medlem i HSB. Som medlem i HSB får du bland annat en medlemstidning. Du erbjuds också rabatter på inköp i ett antal butiker. Mer info finns via länken nedan som går till HSB:s egen medlemssida.
Medlemsrabatter
HUSDJUR
Hundar måste hållas kopplade och du tar upp hundbajset och lägger i plastpåse som vanligt. Rastning är INTE tillåten på och i anslutning till gårdarna.
Även katter och andra husdjur måste du ha kontroll på.
Vi vill absolut inte ha kattkiss och avföring i våra sandlådor där barnen leker.
INGLASNING AV BALKONG
Balkongerna får inglasas. Detta kräver bygglov. Bygglov ges av avdelningen för bygglov på Nacka Kommun. När du fått ditt bygglov måste du även få ett godkännande av styrelsen.
JARLABERGS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING
De sju bostadsrättsföreningarna och de tjugotvå egnahemmen i Jarlaberg bildar tillsammans Jarlabergs Samfällighetsföreningen (JSf).
Samfällighetsföreningen ansvarar för sånt som rör hela Jarlaberg.
Läs mer: Jarlabergs Samfällighet
KABEL-TV
Jarlabergs samfällighet ansvarar för kabel-TV i Jarlaberg. Just nu ingår digitala abonnemanget "Medium 8 favoriter" i avgiften. Det är dock du som medlem som måste kontakta Tele2 för att få rätt digitalbox/CA-modul för att kunna ta emot digital TV-program.
Du behöver själv kontakta Tele2 om du vill ändra dina favoriter eller beställa större kanalpaket i vilket fall du betalar bara för mellanskillnaden. För mer information besök Tele2s hemsida.
KODBRICKA; nyckelbricka, tagg, blipp, blupp, plupp ("kärt barn har många namn")
I Brf Fjädern använder vi Aptus låssystem för portar och gemensamma utrymmen. Varje lägenhetsinnehavare har 3 st kodbrickor varav bricka nummer 3 är en s.k. barnbricka och kan endast användas för dörröppning, inte för bokning av t.ex. tvättider. De 3 kodbrickorna hör till lägenheten och ska vid försäljning överlämnas till köparen.
Skulle du behöva ersätta en kodbricka p g a förlust, skada eller liknande, så kontaktar du ansvarig för teknik och fastighet Marianne Tessmar via mail marianne.tessmar@brf-fjadern.se Ny bricka kostar 250 kr.
LÄGENHETSFÖRRÅD
Förvara aldrig värdefulla saker i förråden. Inbrottsrisken finns alltid där.
Eftersom det är s.k. ”kallförråd” skall du också vara försiktig med att förvara kläder och annat som kan påverkas av temperatur och luftfuktighet i förråden (förråden påverkas i högsta grad av yttre temperatur).
Föreningen kan aldrig ta något som helst ansvar för inbrott eller förstörda saker i förråd.
Se noga till att släcka belysning och stänga dörren när du lämnar förrådslokalen!
MARKISER
Ta kontakt med styrelsen för gällande regelverk.
MOPEDER och MOTORCYKLAR
Här gäller samma regler som för bilar (läs under Parkering). Du får inte åka runt på moped eller motorcykel på gårdarna. Detta är ett krav för våra barns säkerhet och för vår boendemiljö. Mopeder och motorcyklar får inte parkeras utanför portar eller i våra cykelförråd ej heller i kallförråden som tillhör varje radhus. Anledningen till detta är den brandrisk det innebär då det handlar om bensindrivna fordon. Moped och motorcykel måste parkeras på garageplats. Kontakta HSB för att få garageplats för din moped eller motorcykel.
MÅNADSAVGIFT
Du betalar varje månad en avgift till föreningen. Avgiftens storlek bestäms av styrelsen. I avgiften ingår vattenförbrukning, uppvärmning, sophantering, gemensam elförbrukning och kabel-TV. Hushållsel står du själv för.
Månadsavgiften skall även täcka kostnader såsom amorteringar på föreningens lån, räntor, markhyra, snöröjning, skötselavtal mm.
Du som bostadsrättsinnehavare är skyldig att betala denna avgift. Om du inte sköter betalningarna kan du förlora din bostadsrätt.
PARABOLANTENN
Det är inte tillåtet att montera parabolantenn eller annat på utsidan av balkong - säkerhetskrav!
Se även motsvarande regeln under BALKONGLÅDOR.
PARKERING
Du hyr parkeringsplats i exempelvis Diligensgaraget. Där finns olika alternativ; på taket, under tak, med eller utan motorvärmare, MC-plats. Ett fåtal "burar" finns också.
Totalt finns tre garage i Jarlaberg; Diligens-, Fyrspanns-, och Landågaraget. När man skrivit kontrakt på en p-plats får man en kodbricka (liknande den vi har till tvättstugorna) till aktuellt garage. För en extra kostnad finns alternativ med distansöppnare. Administration av garagen, t ex köplats och hyresavisering sköts av HSB. Du kan logga in i ditt HSB via portalen eller ringa tel: 010-442 11 00
För felanmälan och frågor om teknisk förvaltning, se kontaktuppgifter på Nacka Drift och Skötsel , ange Jarlabergs Samfällighet och namn på garage vid kontakt.
För gäster finns besöksplatser utanför Diligensgaraget och på Diligensgaragets tak. Det finns även en parkering belägen mellan Bilia och berget mot Brf Fjädern.
I övrigt är det parkeringsförbud på Diligensvägen. Obs! P-biljett löst i automat vid Diligensgaraget gäller endast besöksplatserna.
Om du måste åka in på gården så finns en bom som du öppnar med nyckel. Du får absolut inte parkera bilen på gården. Snabb i- och urlastning gäller. Därefter lämna gården! Detta är ett absolut krav! För våra barns säkerhet samt att det måste vara fritt för utryckningsfordon. Dessutom är risken för P-bot överhängande!
Vänligen respektera dessa regler som finns till för att vi ska få ett lugnt och bilfritt område
RÖKNING
Visa normal hänsyn till de som inte röker. Tänk på att vid balkongrökning kan röken eventuellt förorsaka en granne med allergibesvär stora problem. Självklart inga fimpar på marken.
SOPHANTERING/ÅTERVINNING
Var noga med att följa de regler som finns för avfallshantering i allmänhet!
I Jarlaberg finns en sopsuganläggning för hushållssopor. Alla sopnedkast, inomhus och utomhus, är kopplade till denna sopsug. Där slänger vi det normala hushållsavfallet. På grund av nya regler och krav på ökad säkerhet gäller från och med april 2021 lås på sopluckor som finns utomhus och inom en radie av 50 meter från lekplats. Man använder samma nyckel som till gårdsbommen. Om ni inte har denna nyckel går det att köpa en ny nyckel hos Nacka Lås och Larm AB, men ni behöver kontakta Marianne Tessmar (se nedan) för att få rätt kod till nyckeln.
Om det skulle vara stopp i en soppelare eller om man av andra skäl väljer att inte använda soppelare finns alltid möjligheten att använda ett sopnedkast i någon av våra flerbostadshus. Du som bor i radhus bör ha tillgång till något trapphus med din bricka. Kontakta ansvarig för teknik och fastighet Marianne Tessmar via mail marianne.tessmar@brf-fjadern.se
På parkeringen vid "gamla Tempo" finns möjlighet att slänga tidningar, kartonger/wellpapp, metallburkar, glas samt plastförpackningar. Där finns även en batteriholk. Man kan också slänga tidningar, kartonger/wellpapp vid Diligensgaraget. Där finns även möjlighet att återvinna/"slänga" kläder.
Några gånger per år beställer föreningen en sopbil som står parkerad på vändplanen mellan våra gårdar. Sopbilen är bemannad och där går det bra att slänga brännbart material. Datum då sopbilen finns på plats finner du på föreningens hemsida och på våra informationstavlor.
Övrigt avfall kan du själv köra till Österviks återvinning som har öppet mån-tor 10-19 och fre-sön 10-16. Alltså öppet veckans alla dagar!
Läs mer på kommunens hemsida:
Österviks Återvinningscentral
Mer info finns här under Sophantering.
STÄDDAG - VÅRSTÄDNING
För skötsel och vård av våra gårdar och gröna ytor har vi ett skötselavtal med en trädgårdsfirma.
Varje vår anordnas också en gemensam städ- och trädgårdsdag. Föreningens Mark- och miljögrupp bjuder in till denna dag via hemsida och infotavlor. Vissa år anordnas även en liknande dag på hösten. Dessa dagar är ofta väldigt uppskattade av de som är med, det är ett tillfälle att umgås och uppleva gemenskapen. Vi brukar alltid avsluta arbetet med att samlas kring en gemensam måltid som alla närvarande bjuds på.
STÖRANDE GRANNAR
Om vi upplever att grannen stör så brukar det bästa vara att tala om detta för vederbörande. Detta brukar räcka för att lösa problemet. Ömsesidig respekt och förståelse är en förutsättning för att vi ska kunna bo tillsamans.
När detta inte funkar!
När problemet med störande grannar övergår i ett problem som inte går att lösa ser rutinen ut så här i vår förening:
Det är mycket viktigt att du för anteckningar över när du blir störd. Använd gärna blanketten "Störningsrapport" längst ned på sidan. Den ska fyllas i och lämnas till styrelsen som vidtar nödvändig åtgärd. Det kan tyckas tröttsamt med en blankett, men att ha dokumenterat störningarna är enda sättet att kunna driva ärendet emot en lösning.
Antingen mejlar du eller skickar blanketten med ordinarie postgång. Det går också bra att lägga den i någon av styrelsens brevlådor.
Mejl:
styrelsen@brf-fjadern.se
Postadress:
HSB brf Fjädern, nr 622
Styrelsen
Diligensvägen 104, 1 trappa ned
131 48 Nacka
Styrelsens brevlådor:
1. Diligensvägen 104, 1 trappa ned.
2. Gårdshuset på gård 3.
TRAPPHUS OCH ENTRÉER
Enligt brandföreskrifter ska entréer och trappor hållas rena från ”lösa föremål”, dvs barnvagnar, cyklar, skor, torkmattor mm som kan utgöra hinder vid situation av brandfall. Detta är också en förutsättning för att städning skall kunna genomföras på ett bra sätt.
Vid en brand kan små hinder och snubbelrisker vara stor fara! Använd aldrig hiss vid brand!
TVÄTTSTUGA
Varje gård har en tvättstuga. Varje tvättstuga har tre maskingrupper. I varje grupp ingår två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. I en av grupperna, grupp 3, ingår även en tredje grovtvättmaskin för t ex mattor. Varje påbörjd tvättid debiteras med 30 kr. Denna avgift inkluderar även tvätt- och sköljmedel som doseras automatiskt beroende på hur pass smutsig tvätten är. Du behöver alltså aldrig själv fylla på tvätt- och sköljmedel. Avgiften aviseras var tredje månad tillsammans med kommande månadsavgift.
Det tvätt- och sköljmedel vi använder är miljövänligt och hypoallergeniskt. Du kan läsa mer om dessa medel längst ner på denna sida.
Tvättider bokas på en digital bokningstavla inne i gårdshusets entré. Du bokar med hjälp av en kodbricka som varje lägenhet har tillgång till. Använd kodbricka nummer 1 eller kodbricka nummer 2. Bricka nummer 3, "barnbrickan", fungerar inte att boka med. Du använder också kodbrickan för att "låsa upp" tillträdet till din tvättid. Om du inte påbörjar din tvättid inom 20 minuter efter bokat tid, blir tvättiden åter bokningsbar för andra medlemmar. Efter att din bokade tid har gått ut har du möjlighet att komma in i tvättstugan med din bricka 20 minuter efter sluttid för att hämta din tvätt.
Det går att boka två tvättider samtidigt. Efter 20 minuter kan du även boka den tredje tvättiden om den inte är bokad/påbörjad.
Du kan också boka via webben. I texten under fliken Bokningar högst upp i menyraden klickar du på "Till webbokningen". Eller gå direkt till bokningen genom att klicka här.
Skulle du behöva ersätta din kodbricka p g a förlust, skada eller liknande, så kontaktar du ansvarig för teknik och fastighet Marianne Tessmar via mail marianne.tessmar@brf-fjadern.se Ny bricka kostar 250 kr.
Försök aldrig "åtgärda" fel på maskinerna själv. Gör en felanmälan direkt till felanmalan@brf-fjadern.se. Rutin för felanmälan sitter även uppsatt i tvättstugrna. För att se mer om rutinerna kring felanmälan klicka på länken nedan.
Felanmälan Tvättstugor
Du ansvarar för att göra rent och fräscht efter Dig (tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, golv m m).
Tvättmaskiner
Mattor får endast tvättas i den stora grovtvättmaskinen som tillhör grupp 3.
BygelBH får inte tvättas i tvättmaskinerna – byglarna kan skada maskinerna.
Efter avslutad tvätt skall maskinerna torkas rena.
Torktumlare
Det finns en torktumlare till varje maskingrupp. Torkning skall vara avslutad senast ½ timme efter tvättidens utgång så att din granne får tillgång till tumlaren, glöm inte att rengöra filter efter avslutad torkning.
Torkskåp
Det finns även ett torkskåp till varje maskingrupp, numreringen på dessa är densamma som på tvättgrupperna.
Mangel
En mangel, som inte är bokningsbar, finns installerad och kan användas av alla i mån av plats.
UTEMILJÖ
Du får som medlem inte på eget initiativ plantera eller bygga på föreningens mark.
Markägandet runt föreningens fastigheter delas mellan föreningen, Jarlabergs Samfällighet och Nacka Kommun.
Marken på föreningens gårdar tillhör föreningen. Boende med uteplats på nedre botten har endast rätt att disponera den yta som motsvarar balkongen ovanför, inget annat.
Om du ändå, på eget bevåg, upprättar någon form av uteplats som är större än motsvarande balkongytan ovanför (altan, veranda) eller planterar på mark utanför denna yta får du som medlem räkna med att eventuellt ta bort detta. Du ska inkomma med en skriftlig förfrågan till styrelsen innan du gör förändringar. När din förändring är godkänd tecknar vi ett avtal kring ansvaret. Styrelsen har en policy kring uteplatser som du kan läsa nedan.
ÖVERLÅTELSESYN
Vid en försäljning av en av föreningens bostadsrätter sker alltid en s k överlåtelsesyn. Denna utförs bland annat i syftet att säkerställa att föreningens delar av lägenheten är i gott skick, samt att inga olovliga installationer som kan påverka fastigheten har utförts. Du som innehavare behöver inte aktivt göra något för att detta ska ske.
Föreningens samtliga lägenheter omfattas av detta och översynen genomförs i samband med försäljning. Den utförs av HSB och de kontaktar dig som sålt för tidsbokning så snart överlåtelseavtalet är dem tillhanda. Du som innehavare behöver vara anträffbar på de kontaktvägar som du uppgett i överlåtelseavtalet och du behöver ge tillgång till din bostad vid den tid överlåtelsesynen bokats.