Element och handdukstork

Ta bort element och ersätta det med en handdukstork.

  • Detta är tillåtet under förutsättning att den radiatorventil som är monterad på elementet flyttas över på handdukstorken. Om detta inte görs måste den nya radiatorventilen vara av typ Markaryd AN. Den nya ventilen skall då ställas in av föreningens fastighetsskötare för att få rätt flöde.
  • Det är absolut förbjudet att koppla in en handdukstork  på tappvarmvatten systemet. Det är inte avsett eller anpassat för uppvärmning av rum utan sådana ingrepp riskerar ge stora störningar i tappvarmvatten försörjningen och innebär risk för att utveckla legionellasmitta i systemet.
  • Räkna med att värmen i badrummet kan försämras med en handdukstork jämfört med ett element. Tänk också på att värmesystemet stängs av under en period på sommaren.

 

Ta bort element och installera elektrisk handdukstork.

  • Elektrisk handdukstork får installeras. När element demonteras skall rören för tillflöde respektive retur plomberas/proppas separat. Plombering måste göras utanför väggen/ytskiktet och rekommenderas då att samtidigt montera en Ballofix-avstängning för eventuella senare återmontering av element. Dessa rör får INTE kopplas ihop med någon bypass.

 

Ta bort element och installera golvvärme.

  • Golvvärme får under inga omständigheter anslutas till värmesystemet utan måste vara eluppvärmd/elansluten.
  • När element demonteras skall rören för tillflöde respektive retur plomberas/proppas separat. Se detaljer ovan om plombering. Dessa rör får INTE kopplas ihop med någon bypass.