Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ta utemiljön till nästa nivå! Få inspiration och tips av experter i HSB Talkshow

Utemiljön har en positiv inverkan på människors välbefinnande men kommer inte sällan sist på prioriteringslistan i bostadsrättsföreningens budget. I en serie om tre avsnitt får vi lära oss mer om vad man, både genom små medel och planerade insatser, kan göra för att öka trivseln, bidra till den biologiska mångfalden och öka värdet på hela fastigheten.

Följ med våra utemiljöexperter Gunilla Lundh och Kristin Englund genom utemiljöns tre "rum" och få tips om alltifrån växtval till planering. Oavsett om du är boende i brf, sitter i styrelsen eller håller i föreningens utemiljögrupp: vi lovar dig välinvesterad tid som i slutändan kan gynna inte bara dig, utan också dina grannar, förbipasserande och vår planet!

Gaturummet

Gaturummet är det det första vi ser när vi kommer hem och det sista vi ser när vi lämnar vår bostad. Gunilla och Kristin besöker HSB brf Munken och tittar på vilka element som gör att just deras gatumiljö är så inbjudande.

 

Vi lär oss om trädens och växternas betydelse och om olika materialval. Vi får också tips på hur man kan minska risken för kostsamma översvämningar, öka tryggheten och vad vi ska tänka på vid planeringen av gaturummet. Utemiljöstrategen Pär Wilhelmsson och trädgårdsmästaren Mikael Johansson gästar och ger bland annat råd kring träd och buskar nära fasad.

 

Bostadsgården

Nu beger vi oss in på bostadsgården; en plats för samvaro och rekreation men där också funktioner som cykelförvaring och sophantering kan behöva finnas. Gunilla och Kristin besöker HSB brf Toppsockret, pratar gestaltning, skötsel och hur man genom helhetssyn och planering kan få ihop bostadsgårdens olika ytor.

 

Vi får tips om vad man bör tänka på kring planering och formspråk men även förslag på växter, träd och buskar för en trivsam gård under alla årstider. Mikael och Pär gästar och diskuterar bland annat fördelarna med att ersätta delar av de skötselintensiva gräsytorna med exempelvis planteringar.

 

Terrassen och balkongen

Vi tar oss uppåt och pratar om de ofta utsatta och utmanande förhållanden som finns högre upp i bostadshusen. I det här avsnittet får vi smarta tips kring plantering på balkonger och takterrasser, vad man ska tänka på i växthus och inglasade balkonger och hur man kan planera på höjden för att skapa en mer trivsam miljö.

 

Gunilla och Kristin tar med oss till HSB brf Broparkens takterrass men också till Ulriksdals slottsträdgård där de träffar blomsterkreatören Mona Blom som tipsar om växtkomposition och växtval i krukor och urnor.

 

Vill ni ha hjälp med er utemiljö i bostadsrättsföreningen? Fyll i formuläret så hör vi av oss!