Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så får ni bättre mångfald i styrelsen

Er bostadsrättsförening har mycket att vinna på en styrelse där olika bakgrunder, åldrar och kön finns representerade. HSB jobbar aktivt med mångfaldsfrågor, och så här kan ni göra det i er brf.
Olikheter är en styrka i en brf-styrelse

Analysera sammansättningen

Det finns mycket att vinna på en styrelse som är representativ för bostadsrättsföreningens medlemmar. När medlemmarna känner delaktighet både trivs de bättre och är mer villiga att engagera sig. Det första steget för ökad mångfald är att se över styrelsens sammansättning. Då kan ni snabbt se om det finns ett bra spann vad gäller såväl ålder som kön och bakgrund bland ledamöterna. Är det någon grupp som är överrepresenterad eller saknas? Formulera sedan era önskemål så att ni kan förmedla dem till valberedningen.

Engagera valberedningen

En välinformerad valberedning är A och O. Därför är det viktigt att först och främst utbilda valberedningen i vad det innebär att rekrytera styrelsemedlemmar. Specificera sedan era önskemål i god tid inför kommande val. Förklara också varför föreningen tjänar på att ha styrelsemedlemmar med olika bakgrunder, åldrar och kön. På så sätt kan ni motivera valberedningen att lägga extra energi och tid på att hitta rätt personer, och sedan försöka övertyga dessa om de är tveksamma till att delta.

Tydliggör vem ni söker

Det är viktigt att valberedningen är öppen och berättar vilka de är intresserade av att ha med i styrelsen – dessa personer kanske inte vet att de är attraktiva. Var tydliga med att  förmedla att de som tillfrågas inte behöver kunna allt från början. HSB erbjuder många kurser som kan vara till hjälp för nya styrelsemedlemmar. Ni kan även ta fram egna sätt att få den nya medlemmen att känna sig trygg, exempelvis genom mentorskap.

Effektivisera era styrelsemöten

Människors livssituationer ser olika ut och långt ifrån alla har möjlighet att närvara vid långa styrelsemöten. Tidsåtgången ska inte vara ett skäl till att folk tackar nej vid frågan om de vill engagera sig i styrelsen. Därför är det viktigt att era möten är väl förberedda och effektiva. Undvik i möjligaste mån att försöka fatta beslut i komplexa frågor som inte har förberetts i förväg. Genom att förlägga fikastunden till slutet kan alla välja om de har tid att stanna.