Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solelkommissionen på besök hos HSB

05 februari 2018 Idag besökte Solelkommissionen HSB på Fleminggatan i Stockholm för en paneldebatt med politiker och branschfolk angående förutsättningarna för solel att bli en än mer aktiv del i vår omställningen från fossilt till förnybart.
Paneldebattsdeltagare

Paneldebatten filmades i sin helhet

Maria Pohjonen, Solkompaniet, moderator för panelen med branschfolk.
Medverkande i panelen:
 
Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan
Henrik Svensson, fastighetsutvecklingschef, Storebrand fastigheter 
Magnus Ulaner, miljöchef HSB
Per Löfgren, hållbarhetschef JM

André Johansson, presschef HSB, moderator för den politiska panelen.
Medvarkande:

Lise Nordin, energipolitisk talesperson (MP) 
Gustav Hemming, miljölandstingsråd (C) 
Johan Öhnell, vd Solkompaniet.

Föråldrad lagstiftning stoppar solel

I samband med paneldebatten eldade HSB tillsammans med Vasakronan, Telge Energi, JM och Solkompaniet på med en debattartikel som uppmanar energiminister Ibrahim Baylan att reglera lagstiftningen så att kundägd el kan använda elnätet så länge som den inte säljs.

Konsekvensen av nuvarande lagstiftning blir att en bostadsrättsförening inte kan täcka det soliga taket på en byggnad helt med solceller, eftersom elen inte kan användas i alla byggnaderna i föreningen. Samma sak gäller för allmännyttiga bostadsbolag och privata fastighetsägare. Vi menar att det är självklart att man ska kunna producera el på en byggnad och skicka den vidare till de andra i samma kvarter. Det är till exempel helt accepterat att ha en gemensam värmepanna och dela på varmt vatten mellan byggnaderna, men vill man föra el mellan dem tvingas man ut på elnätet. Och då drabbas man av energiskatt!

Ta gärna del av hela artikeln publicerad i Corren.se