Nyhetsbrev december 2020

08 januari 2021 I dessa tider borde vi ha bättre saker att avhandla men som alla känner till har vi återigen haft påhälsning av tjuvar i vårt garage. Inte bara en gång utan två efterföljande nätter där dem den första natten stal cyklar ur våra cykelrum, för att andra natten försöka bryta sig in till förråden men sannolikt blivit avbrutna och snabbt försvunnit från platsen.

Skadorna är anmälda till Polis och vårt försäkringsbolag (Trygg Hansa). Eventuell ersättning gäller dock endast skada på fastighet och inte lösöre som måste hanteras av respektive medlems hemförsäkring. De åtgärder som tidigare gjorts var uppenbarligen inte tillräckligt och styrelsen har redan diskuterat vilka nya som kan komma i fråga. Den diskussionen fortsätter och på bordet för beslut finns ytterligare åtgärder för att försvåra för förövarna (se Nyhetsbrevet ni fått i pappersform). Gällande uppbrutna dörrar får det anstå tills vi har återkoppling från Trygg Hansa. Här finns en rad idéer men detta är också ett område där kostnaden lätt kan skena iväg.

Garantier och 2-års besiktning
Som många noterat öppnas samtliga dörrar i garage vid upplåsning. Efter många turer har HSB/NCC/Bravida medgett att detta är en felaktig installation och kommer att korrigeras som en garantiåtgärd. Arbete påbörjas under kvartal 1, 2021. Diskussion pågår gällande fall i garage där flertal mätningar utförts för avstämning mot regler och kontrakt. Vår position är fortfarande att stövlar inte ska behövas för att sätta sig i bilen oavsett standarder och regelverk.

De första 2-års besiktningarna har genomförts och sex av nio trapphus är nu avklarade. Resterande sker 2021. Generellt ser det bra ut men en återkommande kommentar var att det är kallt i lägenheterna. Att tänka på är att nya hus är extremt optimerade för att vara energieffektiva. Undvik att ha möbler framför element, framförallt soffor och täpp inte för ventiler i tak som hindrar cirkulationen. Vidare måste ventilerna hållas rena för att systemet ska fungera som planerat. Styrelsen har även för avsikt att undersöka att höja temperaturen centralt.

Cyklar & Parkering
Vår förvaltare kommer under första kvartalet att genomföra en genomgång och uppstädning av cyklar i våra cykelrum. Dels för att undvika att vi har skrot liggandes, dels för att frigöra plats då tanken är att skapa platser för moped, cykelkärror och möjligen även ytterligare MC platser som efterfrågats.

Mattor i entréer
Som ni säkert noterat har vi lagt in nya och större mattor i respektive entré. Utöver det ökad frekvens av tvätt av densamma under höst och vinter.  Marginell merkostnad för föreningen eftersom vi förhandlade ner ursprungspriset på tjänsten mattvätt.

Papperspåsar för matavfall
För att minska användningen av plastpåsar i samhället och bidra till ett mer hållbart Uppsala är det numera obligatoriskt att använda specialgjorda papperspåsar för matavfall. Samtliga hushåll i föreningen har fått både tillhörande behållare och en uppsättning påsar levererade till dörren. När du behöver fler påsar finns de att hämta i våra soprum. Där finns även extra behållare. Läs mer på www.uppsalavatten.se/papperspase  

Trivselregler
För att vi ska känna oss hemma i vår bostadsrättsförening behöver vi visa ömsesidig hänsyn och respekt och där vi alla ett gemensamt ansvar. Den tidigare samarbetskommittén fick i uppdrag att ta fram förslag på Trivselregler som är förankrade i styrelsen. Läs dem och låt oss hjälpas åt att värna om varandra och våra gemensamma utrymmen. Även Ordningsföreskrifter för garage är uppdaterade. 

Städrutiner gemensamma utrymmen
Samarbetskommittén upprättade även checklistor för städning av övernattningsrummet och relaxen. De finns också att läsas på vår hemsida samt är uppsatta i respektive lokal. Om du upplever att den som bokat utrymmet före dig inte har städat, meddela oss i styrelsen. 

För tillfället är det kostnadsfritt att boka våra gemensamma utrymmen men under början av 2021 är planen att en avgift tas ut per bokning. Skälet att det tar tid är tekniskt eftersom vi vill ha systemet 100% automatiserat. I samband med detta ser vi även över bokningstiderna.

Sökes - Trapphusvärdar och trädgårdsgrupp
Känner du att du på frivillig basis skulle vilja engagera dig lite i vår fina förening? Vi söker efter trapphusvärdar som har tiden och intresset av att vara lite ansvariga för sin och kanske granntrappen (beroende på hur många det blir). Likaså om vi har några boende med gröna fingrar och/eller intresse som vill starta och forma en trädgårdsgrupp? Ta i så fall kontakt med oss i styrelsen styrelsen.brfhamnen402@gmail.com förutsättningslöst så berättar vi mer.

Elbilsladdare i garage
Föreningen har ansökt om och fått beviljat ytterligare bidrag för elbilsladdare. Det finns i närtid inget behov men styrelsen är övertygad om att skiftet till elhybrid/elbil kommer gå snabbare när regulatoriska krav ökar samt utbudet av elbilar exploderar. Bidraget som uppgår till 50% av investeringen är mycket förmånligt och Styrelsen önskar utnyttja detta innan pengarna tar slut. Detta är även en investering som gör vår fastighet mer attraktiv. El är helt enkelt hett!

Nu är det snart jul och trots det dystra vädret är det mysigt att kura ihop sig i mörkret och tända ljusen. Men kom ihåg att de flesta bränderna i privata hem sker så här års så glöm inte att släcka och tänk på att testa brandvarnaren.

När granen så småningom ska kastas ut måste den tas till återvinningen. Den får inte hamna i våra soprum eftersom granar inte hanteras av sophämtningen.

Till sist vill vi önska alla en riktigt God Jul & Gott Nytt år.
Med Vänlig Hälsning / Styrelsen i Brf Hamnen

PS. Som en enkel åtgärd att hålla trapphusen i fint skick har vi inhandlat färg till bättringar. Upptäcker ni skador i trapphus kan ni maila detta till styrelsen på styrelsen.brfhamnen402@gmail.com så blir skadorna åtgärdade inom kort.