Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari
Fredag
25
augusti 2017

Zimmermans – en kväll ned Bob Dylan

Zimmermans med gäster bjuder på en helkväll med tolkningar av Bob Dylans låtar. Konserten blir en odyssé genom fyra decennier med låtar från ett 15-tal album från tidigt 60-tal och framåt. En unik chans att bekanta sig med en av tidernas viktigaste och mest inflytelserika låtskrivare!

Parksnäckan
Uppsala
25 augusti 2017 19:00

Bob Dylan (född Robert Zimmerman) är en inspirationskälla för generationer av sångskrivare världen över. Lätt att glömma, efter Nobelprisets fokus på lyriska kvaliteter, är just de fantastiska LÅTARNA. Dylans produktion är full av underbara kompositioner och melodier. Hans sånger är i grunden enkla, spontant flödande med en stark närvaro och har något att förmedla till alla. Själv undviker han att tala om sina texter, utan vill konsekvent och anspråkslöst beskriva sig som rätt och slätt ”underhållningsartist”.

Zimmermans bildades på 90-talet i en period när Bob Dylan var ohipp och passé. Målsättningen var egna, respektlösa tolkningar av en mästares låtar. Bandet hade ett långt uppehåll, men återförenades igen våren 2016, några månader innan Dylan tilldelades nobelpriset i litteratur. Så här skrev UNT i en konsertrecension på 90-talet: ”Zimmermans bjuder på sig själva och sin glädje och skapar en anspråkslös och älskvärd atmosfär där kärleken till Bob Dylan kommer till uttryck. Bandet är tajt och skickligt, så skickligt att de utan att skämmas det minsta skulle kunna kompa Dylan när som helst.”

Zimmermans 2017 leds av Ted Dluzewski & Leif Åman, båda gitarr & sång. Med sig har de orginalmedlemmen Håkan Almkvist (elbas(, Daniel Bergström (trummor), Hannah Sundkvist (körsång & fiol), Camilla Widell (körsång), samt orgelmästaren Andreas Hellqvist på Hammond. Den här speciella kvällen kommer därutöver bjuda på ytterligare gästande musiker.

När det i höstas blev känt att Bob Dylan tilldelats Nobelpriset uttryckte Leonard Cohen, en knapp månad före sin bortgång, sin uppfattning om Dylans betydelse: ”Det är som att hänga en medalj på Mount Everest för varande det högsta berget”.

Kort Bob Dylan-historik: Med klassiska ”Blowin in the Wind”, ”A Hard Rain´s Gonna Fall” m.fl initieras 1963 rollen som ”folk-” & ”protestsångare”. Bob Dylan är 21 år och görs motvilligt till talesman för en hel generation unga. Själv bekänner han sig inte till någon av etiketterna. Han överger snart den akustiska musiken och hänger på sig elgitarren, influerad både av sin tidiga ungdoms rock´n roll och av 60-talets nya ungdomsmusik med Beatles och Rolling Stones som härförare. Under 60-talet grundmurar han sin monumentala betydelse som låtskrivare genom och lång rad klassiska sånger som ”Times They Are A-Changing", ”Mr Tambourine Man”, ”Like a Rolling Stone”, ”All Along the Watchtower”, ”Knocking on Heaven´s Door” och många fler. Påföljande decennium ger han ut en rad av sina bästa album. På 80-talet kommer mästerverket Infidels och 1987 den av Daniel Lanois producerade ”Oh, Mercy”. Därefter är det som om rösten mattas av. Dylan gör ett antal album som passerar obemärkta och räknas mer eller mindre ut som föredetting. Ett decennium senare förbluffar han med att göra det ”omöjliga”. Mästerverket ”Time Out of Mind” (1997) hyllas av en enig kritikerkår som ett av hans starkaste album, fullt i nivå med t.ex ”Blood on the Tracks" från 1975. År 2000 tilldelas Bob The Swedish Polar Prize. Året därpå får han en Oscar för låten ”Things Have Changed”, soundtrack till filmen ”Wonder Boys”. 2016 offentliggör Svenska Akademin att Bob, som förste låtskrivare i historien, tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Insläpp 17.45. 
Konsertstart 19.00.

Boka din HSB-biljett här! OBS! Anmälan öppnar två veckor innan evenemanget.