Om forskningen

Vi står inför stora hållbarhetsutmaningar. Globalt måste vi tillsammans hantera klimatmålen för att vår planet ska fortsätta vara en plats att leva på. Här hemma måste vi se över miljöpåverkan från bland annat bilar, flyg – och från bostadssektorn.
mainimage

För våra hus är också en bov i dramat när det kommer till energiförbrukning, avfall och utsläpp. Vi måste se över i vilka material vi bygger och hur vi lever på de kvadratmeter vi disponerar. Idag är bostadsytan lite av en statussymbol, samtidigt som vi bara blir fler och fler som behöver någonstans att bo. Vi måste hitta nya lösningar, och vi måste sätta igång nu!

Forskningen i HSB Living Lab

I HSB Living Lab pågår forskning dygnet runt samtidigt som nära 40 personer bor i huset permanent. I huset går allt att byta ut och förändra. Och 2 000 sensorer mäter allt som pågår, dygnet runt, sju dagar i veckan 52 veckor om året. I HSB Living Lab finns en infrastruktur som möjliggör forskning, utveckling och testning utöver det vanliga.

Här har man gjort allt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att öka innovationstakten inom bostadssektorn. I HSB Living Lab...

  • ...är allt förberett för att det ska vara enkelt och smidigt att komma in och bygga om, byta ut, installera och labba.
  • ...mäter 2000 sensorer allt som pågår i fastigheten dygnet runt, vilket ger unika möjligheter till kunskap och insikter.
  • ...finns möjligheten att interagera med de 40 boende i huset och testa och mäta i en verklig boendemiljö.

HSB Living Lab är uppbyggt som en öppen arena. Alla med idéer om framtidens hållbara boende är välkomna att söka för att forska, testa och innovera i HSB Living Lab.

Vill du också forska, utveckla eller testa i HSB Living Lab? Varmt välkommen att kontakta oss!

Emma Sarin, emma.sarin@hsb.se
Madelaine Doufrix, madelaine.doufrix@hsb.se