FAQ - Att bo i HSB Living Lab

Hur är det att bo i HSB Living Lab?
Kan du tänka dig att bo bland mätutrustning, tvätta tillsammans med kompisar i entréloungen och ha världens forskningselit och frågvisa journalister springandes i huset? Om det blir ett ja här så kan HSB Living Lab vara något för dig. Vi ska inte sticka under stol med att det är ett speciellt boende. Men vill du bo i en unik och dynamisk miljö, där du får ett modernt boende och möjlighet att knyta kontakter med studenter, forskare och näringsliv – ja då har du hittat hem. Dina beteenden och upplevelser av forskning och tester ger oss ovärderlig input till att utveckla framtidens boende.

Får man lugn och ro i HSB Living Lab?
Lika bra att säga det med en gång, det blir en del spring i huset. Speciellt av forskare från världens alla hörn, men också av journalister och fotografer som är nyfikna på hur ni som bor i HSB Living Lab har det. Studiebesök hör till vardagen, kommunicerade med de boende i så god tid som möjligt innan såklart. Men självklart ska du ha möjlighet till studiero och god sömn. Din egen lägenhet är din privata zon i HSB Living Lab, och besökare kommer heller inte in till klustrens gemensamhetsytor.

Hur ser studentboendet ut i HSB Living Lab?
HSB Living Lab har tre studentkluster. Ett på plan 2 och två på plan 4. Varje kluster består av sex lägenheter och en generös gemensamhetsyta. Samtliga lägenheter är på nästan 47 kubik, det vill säga 3,6 x 3,6 x 3,6 meter. De har alla ett eget pentry, toa och rymligt sovloft. I den gemensamma ytan finns dubbelkök, två badrum, vardagsrum och en balkong.

Var tvättar man i HSB Living Lab?
Tvättar gör man tillsammans med grannarna på samverkansplanet längst ner i huset. Här ligger Tvättstudion, där man kan fika och även få möjlighet att planera gemensamma middagar eller kvällen ihop.

När var första inflyttning i HSB Living Lab?
1 juni 2016.

Vem får lov att bo i HSB Living Lab?
För att bo hos oss måste du vara student och läsa på Chalmers tekniska högskola eller Göteborgs universitet. Godkänt resultat på 7,5 poäng av heltidsstudier per termin gäller. Ett kluster om fem lägenheter är dock undantaget denna regel och följer HSBs gängse turordning. 

Jag bosparar i HSB, får jag förtur?
Ja, HSB äger byggnaden och är hyresvärd för HSB Living Lab. Bosparare i HSB har därför förtur till fem av lägenheterna, därefter går frågan till medlemmar i HSB. Har HSBs lägenheter inga sökande går de vidare till studerande vid GU eller Chalmers.

Hur söker man studentlägenhet i HSB Living Lab? 
Vi hyr ut lägenheter allt eftersom de blir lediga. Då annonseras de ut på HSB Göteborgs hemsida. Sök på "Elektrovägen 4".

Hur länge får man bo i HSB Living Lab?
Så länge som du studerar och är inskriven på GU eller Chalmers, dock längst i sex år.

Hur många lägenheter finns det?
I hela huset finns totalt 29 lägenheter, men fem av dessa kommer att hyras ut till gästforskare och doktorander. En lägenhet äger HSB själva i ett av de fyra kluster som finns. Så för studenter och HSB-medlemmar finns det 23 lägenheter att hyra.

Hur många delar gemensamhetsytan?
Sex personer.

Vad finns det i den privata lägenheten?
I lägenheten finns ett rum med generöst sovloft, diskbänk med vatten, kylskåp med frysfack samt en toalett med handfat.

Vad finns det i gemensamhetsdelen?
Här finns ett dubbelkök med induktionshäll, fläkt, diskho, kyl. Två separata badrum med dusch och toalett. Här finns också en gemensam balkong samt en gemensamhetsyta med soffa.

Ska man forska på de boende i HSB Living Lab?
Ja, att bo i HSB Living Lab innebär att man bor i en test- och forskningsmiljö som pågår dygnet runt. Här finns 2 000 sensorer i hela huset som bland annat mäter värme, energianvändning, hur mycket koldioxid de boende andas ut och hur många gånger kylskåpsdörren öppnas. Men självklart finns det inga kameror i den privata lägenheten eller gemensamhetsytorna. I HSB Living Lab ska man känna sig trygg. Vi röjer inte någons integritet och vi ser till att det inte blir en massa spring i lägenheten, för att du ska ha en trivsam hemmiljö.

Vad händer på samverkansplanet, bottenvåningen?
Här finns den gemensamma Tvättstudion där man kan tvätta, fika och umgås. På planet finns också ytor för forskare, studenter och entreprenörer att presentera och hålla workshops. Här finns ”The White room” som är en forskningsyta för studenter att labba fritt. Och det finns ett stort upehållsrum med exempelvis pingisbord och Swap cube - ett hörn där de boende byter kläder och prylar som de inte längre har användning för!

Vill du veta mer? Kontakta oss på hello@hsblivinglab.com