Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Det är roligare att handarbeta i grupp”

Som nyinflyttad och med ett brinnande intresse för handarbete ville Linnea Delén lära känna fler grannar och dela sitt intresse med dem. Nu har hennes initiativ till stickkvällar blivit ett etablerat inslag i föreningen.
Linnea Delén med sina grannar i HSB brf Musköten i Malmö Linnea Delén med sina grannar i HSB brf Musköten i Malmö

– Jag flyttade in för två år sedan och eftersom jag älskar handarbete tänkte jag att det är klart mycket roligare att utöva det i grupp. Så jag satte upp anslag i trappuppgångarna där jag berättade om min idé om att träffas, berättar Linnea Delén, som bor i HSB brf Musköten i Malmö där hon också tillhör valberedningen.

Hur var responsen på initiativet?

– Den var ganska omedelbar. Ett äldre gäng som varit aktivt tidigare hade trappat ner och där fanns det uppenbart ett tomrum att fylla. Nu utvecklas träffarna efter hand. Vi insåg ganska snart att vi exempelvis är många som också har ett trädgårds- och balkongintresse. Då kändes det helt självklart att ta tillvara det och byta växter och sticklingar. Det är en rolig aktivitet som spänner över generationsgränserna. Mitt köksfönster är fullt med växter som jag har bytt till mig från mina grannar och det är trevligt att de påminner om medlemmarna i föreningen, säger Linnea.

Vilka tips kan du skicka med till andra boende som blir inspirerade till att göra som ni?

– Lägg ribban lågt och håll ut. Det kan räcka med att sätta på en kanna kaffe. Förr eller senare dyker någon upp. Då är bollen snabbt i rullning! Och tänk på att anpassa tiden för aktiviteterna. Vi försöker lägga ut alternativa tider så att fler har möjlighet att vara med, tipsar Linnea.

Till styrelser som vill stötta de boendes initiativ, vilka råd kan du ge dem?

– Jag tror på lättillgänglighet. Vår styrelse – som för övrigt är jättebra och lyhörd – beslöt under coronapandemin att lämna trädgårdsmöblerna ute längre än de brukar. En sådan enkel sak bidrar mycket. Det har gjort att det sker fler informella träffar och kaffestunder där ute. Och det fortsätter än i dag, att vi ses spontant på gården, avslutar Linnea.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.