Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Förskolan som blev lägenheter

En tom förskola i bottenvåningen blev tio nya lägenheter och säkrare intäkter till föreningen. HSB brf Vingen i Skarpnäck i Stockholm är mycket nöjd med sin ombyggnation.

När HSB brf Vingen byggdes på 1980-talet var tanken att bygga barnvänligt med en förskola i bottenvåningen på varje fastighet.

– Tanken var god, men antalet barn går upp och ner och just nu bor här många äldre, något som gjorde att en av förskolorna sa upp sina lokaler under 2017. Och eftersom vi inte kunde hyra ut till någon ny förskola började vi fundera på vad vi skulle göra med lokalerna i stället, säger Mary Ann Sörensen, ordförande i HSB brf Vingen.

Några år tidigare hade föreningen byggt om två kontorslokaler till nya lägenheter, och nu kom tanken att göra samma sak med den tomma förskolelokalen. Enda problemet var att delar av förskolans lokaler var relativt mörka.

Bra att skaffa experthjälp

– Men vi funderade och kom på att vi kunde flytta vår gamla föreningslokal och bastu till den mörkare delen av förskolan, och bygga om den gamla föreningslokalen till lägenheter i stället, säger Mary Ann.

När planerna kommit en bit på väg anlitades en arkitekt för att ta fram ritningar och underlag till bygglov, samtidigt som man tog hjälp av HSB Stockholm för att ta fram upphandlingsunderlag. Innan allt detta satte igång gick man emellertid till stämman 2018 och frågade om lov.

– Vi i styrelsen är inga experter. Vi insåg våra begränsningar och tog professionell hjälp, och det har vi verkligen inte ångrat, säger Mary Ann och fortsätter:
– Man måste följa formalia vid en så här stor ombyggnad, men stämman sa ja utan problem. Förnuftigt folk inser att tomma lokaler som står outhyrda inte är bra för föreningen i längden.

Våren 2019 började ombyggnationen och i början av 2020 stod de nya lägenheterna klara, något föreningen är mycket nöjd med.

– Försäljningen av de nya lägenheterna innebar en intäkt som i princip betalade ombyggnaden av föreningslokalen, bastun och en ny gästlägenhet. Men framför allt innebär de en stadig, långsiktig intäkt till föreningen. Vi är begeistrade över resultatet, avslutar Mary Ann.

Mary Anns tips till andra föreningar:

  • Tänk till ordentligt i förväg, prata och fundera på vad ni har för möjligheter.
  • Var ute i god tid, sådana här processer tar ofta lång tid.
  • Ta hjälp av experter så att inget blir fel och dra nytta av deras kunskap.
  • Förlora inte kontrollen. Även om ni tar hjälp är det styrelsen som ansvarar för bygget, se till att vara med under hela processen.