Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Inred med grönt – 5 tips

Med några enkla knep kan du få ett härligt grönskande hem, där både små och stora växter hittar sin plats.

Lär dig alla de bästa knepen hur du kan inreda med växter av experten Rebecka Luhmer Berglund. Hon har förvandlat sin lägenhet till ett ombonat hem med mjuka pastellfärger och med växter som den självklara stjärnan.

Ung kvinna sitter på lummig och grön balkong.

På den lilla balkongen odlar Rebecka gröna växter, sommarblommor och ätbart. Hon utnyttjar ytan till max genom att kombinera mindre krukväxter med träd som skapar höjd.

Skapa ett grönt hem med Rebeckas fem tips!

När du inreder med krukväxter, tänk på samma sätt som när du skapar stilleben med olika inredningsdetaljer. Använd dig av växter med olika bladformer och storlekar. Med en grön bas kan du sedan addera färgklickar i form av blommor.

Placera krukväxterna på olika nivåer i rummet. Istället för att låta alla stå på fönsterbrädan, placera ut dem på bord, hyllor och på golvet. På så sätt blir växterna en del av inredningen.

Vattna inte för mycket och välj krukor med bra dränering. Om du märker att dina krukväxter får gulbleka blad som trillar av är de säkert övervattnade.

Ta reda på vilket väderstreck krukväxten trivs i. På så sätt får växten rätt mängd ljus och kommer utvecklas bättre.

Ta sticklingar genom att klippa av en gren under ett bladpar. Sätt den i en vas med vatten eller direkt i jorden. Gamla krukväxter mår bra av att beskäras, plus att du får fler. Byt sticklar med dina vänner för att få nya växtstoert i ditt hem.

Fem lättskötta favoriter: 

1. Doftpelargonen doktor Westerlund
2. Elefantöra
3. Palettblad
4. Monstera
5. Fiolfikus

Keramikvaser med växter står ovanpå grönmålad byrå.

Det går att inreda med grönt även ovanpå höga möbler. Välj växter som inte kräver mycket sol, eller arrangera stilleben med sommarblommor eller torkade buketter.

Ung kvinna går genom hall.

Färgerna i hallens blommiga tapet binds ihop med inredningen i vardagsrummet. Den rutiga fåtöljen är ett second hand-fynd.

Ung kvinna sitter vid köksbord. Slingrande växter runt köksfönstret.

Köket är Rebeckas favoritplats. De grönmålade köksskåpen harmonierar med krukväxterna i fönstret.

Stor bladväxt vid brun skinnsoffa i vardagsrum,

Den rymliga rostbruna soffan är ett av få nyinköp som passar fint med trämöblerna i teak och inredningsdetaljerna. Den resliga fiolfikusen delar av soffhörnan från matsalsplatsen.

Här bor vi

Namn: Rebecka Luhmer Berglund, med sin man Oskar samt två katter

Gör: Sjuksköterska

Bor: Trea på 74 kvadratmeter i Uttran, söder om Stockholm

Bäst med lägenheten: Köket

Instagram: @hemmahosbecka

Nytt hem att längta till?

Upptäck HSBs nyproducerade bostäder över hela Sverige.