Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Det är svårt att lösa boendet på egen hand”

När Isabel Aldén flyttade hem till Sverige efter många år utomlands blev hon chockad över hur bostadsmarknaden såg ut. Men tack vare HSB Dela kunde hon köpa sin första lägenhet.
Isabel Aldén kunde köpa sin första lägenhet tack vare HSB Dela, som riktar sig till unga bosparare. Ung kvinna ler och håller i hund framför HSB-byggarbetsplats

Hej Isabel, vem är du?

– Jag är 28 år och uppvuxen i Öjersjö utanför Göteborg, där jag nu har köpt min första lägenhet. Jag har bott utomlands i många år. Först pluggade jag Event Management i Australien och sedan har jag bott cirka fyra år i London och Manchester där jag har jobbat med stora varumärken inom event. I samband med att pandemin bröt ut flyttade jag hem till Sverige igen och bestämde mig för att stanna.

Du har nyligen köpt din första lägenhet, berätta!

– Jag har köpt en 65 kvadratmeter stor tvåa i ett nyproducerat hus i Öjersjö. Balkongen är 20 kvadratmeter stor och jag har gjort flera tillval för att få den interiör som jag gillar. Det är roligt, för jag hade inte alls tänkt återvända till mina hemtrakter, jag var inställd på att flytta till Stockholm eller någon annan stad, Öjersjö är verkligen landet. Men så blev jag kvar i Göteborg på grund av jobb och efter att ha varit hemma ett tag insåg jag att det inte var så dumt att bo här ändå. Öjersjö ligger bra till, det är bara en kvart in till Göteborg. Nu bygger HSB mycket här och det känns roligt att få flytta in i en helt nyproducerad lägenhet.

Hur gick du till väga för att köpa lägenheten?

– Min pojkvän är britt, så han kan inte stå med på något lån även om han har ekonomin för det. Det innebar att jag var tvungen att lösa boendet på egen hand vilket är svårt i Sverige då det krävs en relativt hög inkomst för att ta lån. Men så fick jag höra om HSB Dela, vilket innebär att HSB går in som delägare i lägenheten med 50 procent. Man tecknar ett samägandeavtal.

Du som har bott utomlands många år, vad har du för bild av svensk bostadsmarknad?

– Jag tycker den är fruktansvärd, jag har aldrig varit med om något liknande.

– Att det ska vara svårt att ens få en hyresrätt utan att ha stått i kö i tio år är hemskt. Alla andra förvisas till andrahandsmarknaden. Jag har haft tur och ska verkligen inte klaga, och jag har kunnat bo hos mina föräldrar under tiden. Men jag tänker på alla som byter stad eller flyttar hit, att det ska vara så komplicerat att hitta en hyresrätt eller kunna köpa något. Så är det inte utomlands. I England behöver man till exempel bara lägga in mellan fem och tio procent när man köper, och om man vill hyra finns det hur mycket som helst, det byggs mycket. Det är bara att gå in till en mäklare. Men tänk att det ska vara så svårt att kunna bo i sitt eget land!

Vad ser du mest fram emot med att flytta in i din nya lägenhet?

– Planlösningen! Och att få komma hem till något som vi äger, det är en trygghet i det. Vi kan skapa vår egen stil och göra det till vårt hem.

Ung kvinna står i naturen och ler

Isabel Aldén

Ålder: 28 år
Gör: Jobbar med sälj och event
Familj: Pojkvän
Bor: En nyproducerad tvåa i Öjersjö. Inflytt sker höst/vinter 2023

Upptäck HSB Dela

Till unga bosparare erbjuder vi HSB Dela, där HSB står för halva bostadsköpet.