Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Miljöexpertens råd för hållbart boende

Energiförbrukning, transporter, återbruk och biologisk mångfald. Det är några områden där de boende i en brf kan göra viktiga insatser för miljön. Här tipsar HSBs expert om hur en brf kan minska sin miljöpåverkan.

Emma Bertheau är kvalitets- och miljöansvarig på HSB Södertörn och håller i miljöutbildningar för bostadsrättsföreningar. 

– De boendes transporter ligger i topp på listan över föreningars klimatutsläpp. Uppmuntra till att cykla och dela information i trapphus eller på hemsidan om bilpooler och alternativa kollektivtrafikvägar. För den förening som så önskar kan vi erbjuda ”HSB grannforum”, en ny tjänst där man kan ge tips eller planera samåkning om man har barn i samma skola, eller om man behöver hjälp att handla. Se också till att erbjuda elbilsladdning till de boende.

Vad kan en brf göra för att minska energiförbrukningen?

– Energi står för en stor del av en bostadsrättsförenings klimatpåverkan. Installera snålspolande armaturer för att spara varmvatten och investera i solceller. Många föreningar köper in el och har sedan individuell mätning och debitering för att minska kostnaden. Ett tips är att anordna en tävling om att försöka spara mer el än förra året – det kan trigga tävlingsinstinkten!

Vad kan en brf göra för att förbättra sin utemiljö?

– Man kan exempelvis plantera växter för bättre pollinering och göra utemiljön mer hållbar genom att ha insektshotell och fågelholkar, samt tugga ner löv och kvistar till gödning i rabatter. Det är både ekonomiskt fördelaktigt och innebär färre transporter.

Hur kan man jobba med delning som brf?

– Alla behöver inte äga sina egna saker, utan man kan till exempel dela verktyg och cyklar. Ha en cykelbod med lånecyklar och en cykelvagn för att få hem matkassarna. Skapa återbruksrum för kläder, prylar och böcker så de kan cirkulera inom föreningen.

Hur kan man tänka hållbart vid renoveringar?

– Tänk långsiktigt: riv inte ut saker som fungerar, och om du gör det, återbruka inredningen. Behöver du verkligen ett nytt handfat eller kan du köpa ett begagnat? Välj alltid klimatsmarta material. Ställ krav på er entreprenör att sortera byggavfallet.

Vad kan HSB hjälpa brf:er med?

– Vi kan hjälpa till med energiexperter som kan ge råd och till exempel hjälpa till med energikartläggningar och byte av system. Vi har även utemiljöexperter som kan hjälpa till med exempelvis klimatanpassning, och vi erbjuder rådgivning kring delning.

Emma Bertheau är kvalitets- och miljöansvarig på HSB Södertörn.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.