Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Outnyttjad lokal blev till Fritidsbanken

En sliten oanvänd HSB-lokal i Märsta har fått ett nytt liv, tack vare HSB Norra Stor-Stockholms
samarbete med Sigtuna kommun. Den tidigare nattklubben har förvandlats till Fritidsbanken,
ett lånebibliotek för begagnad sport- och fritidsutrustning, – Det här är bra för både hälsa,
plånbok och miljö, säger Ola Holmberg som är platsansvarig.

I februari öppnade den första Fritidsbanken i Sigtuna kommun, en ideell verksamhet som gratis lånar ut alla sorters begagnad sportutrustning. Målet är att få folk i rörelse för hälsans skull, men utöver att bidra till en aktivare fritid minskar Fritidsbanken också klimatavtrycket med upp till 70 procent jämfört med om alla hade köpt nya sportsaker.

– Att dela är framtiden och Fritidsbankens idé är smart. Jag är jätteglad att vi kan bidra till Sigtuna kommuns satsning, och till en viktig förändringsaktör som genom sin verksamhet förbättrar människors hälsa, minskar klimatpåverkan och även ojämlikheten mellan olika sociala klasser, säger Catherina Fored, vd, HSB Norra Stor-Stockholm.

Initiativet ligger helt i linje med HSBs värderingar och hållbarhetstänk.

– Vi på HSB sätter ett stort värde i samhällsengagemang och Fritidsbankens verksamhet ligger helt i linje med vad jag anser vara samhällsnytta. Att gratis låna begagnad utrustning stimulerar delande framför konsumtion, och förlänger livslängden på prylar genom reparation och återbruk. Det är ett viktigt steg mot en mer hållbar tillväxt, säger Catherina Fored.

Att låna skridskor är högaktuellt nu. Ola Holmberg och Mohammed Ghanem kollar igenom utbudet inför Mohammeds första skridskotur någonsin.

Att låna skridskor är högaktuellt nu. Ola Holmberg och Mohammed Ghanem kollar igenom utbudet inför Mohammeds första skridskotur någonsin.

HSB-lokalen på 275 kvadrat har fått ett rejält ansiktslyft inför öppningen, berättar Jessika Olsen på HSB Norra Stor-Stockholms Märstakontor, som samarbetat med Sigtuna kommun kring hyresavtalet. Nu hoppas Jessika att fler HSB-föreningar i landet ska inspireras till att upplåta sina lokaler på liknande sätt.

– Läget är perfekt, nära Märsta station, vilket innebär att alla kan ta sig hit utan bil. En viktig förutsättning är att barn och unga ska kunna gå hit själva och låna saker, säger Jessika. 

"Man ska få känslan ’wow vad många grejer’ när man kommer till oss."

Att låna är gratis för alla, enda kravet är att du lämnar namn och telefonnummer. Via sms får du sedan en lånebekräftelse och en påminnelse när utrustningen ska lämnas tillbaka efter 14 dagar. Den nyöppnade lokalen har fyllts med sport prylar från andra Fritidsbanker och via insamlingar.

– Man ska få känslan ”wow vad många grejer” när man kommer till oss. Kanske har man tänkt låna en fotboll, men ser att det finns både enhjuling och skateboard, och plötsligt har man gett sig in på en ny rolig aktivitet. Tanken är att få folk i rörelse, säger Ola, som välkomnar kommuninvånare i alla åldrar att låna sportutrustning på Fritidsbanken. Alla är även välkomna att bidra med sportgrejer.

– Har du prylar som bara ligger och samlar damm hemma kan du lämna in dem här så att någon annan kan få nytta och glädje av dem, tipsar Ola. 

Sedan den första Fritidsbanken startade i Karlstad 2013 har över en miljon prylar lånats ut till behövande sportentusiaster. I dag finns Fritidsbanken på över 100 orter. Under pandemiåret 2021 dubblerades utlåningen för Fritidsbanken Sverige. Redan före öppningen smygstartade Fritidsbanken sina uppsökande aktiviteter för att aktivera barn och unga i kommunen.

– Bland annat samarbetar vi med en högstadieskola och ordnade ett skridskodisco med luciafika där eleverna fick låna all utrustning. Roligast är att hjälpa någon att för första gången hoppa i ett par skridskor och sedan se hur de inte vill gå från isen, berättar Ola.

I sommar är planen att åka till strategiska platser som badanläggningar för att låna ut grejer och hålla i aktiviteter.

Det här är Fritidsbanken

Fritidsbanken Sverige lånade under 2021 ut 600 000 artiklar, vilket resulterade i 1,5 miljon aktiva timmar. 42 procent av aktiviteterna hade inte blivit av utan Fritidsbanken.

Fritidsbanken i Märsta
Adress: Stationsgatan 4 i Märsta
Läs mer: sigtuna.se/fritidsbanken