Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Unik charm i den gamla fabriken

Den vackra industribyggnaden från 1917 var helt förfallen. I dag är den förvandlad till ett toppmodernt bostadshus med 45 unika lägenheter. Möt två familjer som hittat sina drömhem i HSB brf Pianofabriken.
Martijn Balzers och Malin Ekbloms rymliga hörnlägenhet i HSB brf Pianofabriken är ljus och har högt i tak.

Det är svårt att inte bli förälskad i den k-märkta tegelbyggnaden med spröjsade fönster, högt i tak och en ovanligt spännande historia.  

När vi kliver in i Martijn Balzers och Malin Ekbloms rymliga hörnlägenhet i HSB brf Pianofabriken golvas vi av rymden och ljuset. Lägenheten på nedre plan är på 88 kvadrat – eller 387 kubik. Takhöjden på 4,40 meter och de bågformade stora fönsterna sätter sin prägel på hela hemmet. 

Redan när paret för första gången gick förbi den gamla fabriken i Midsommarkransen i södra Stockholm – där man genom åren tillverkat pianon, tvålflingor och symaskinshuvar – väcktes deras intresse. 
– Det var en jättevacker byggnad, men den var ju också ett gammalt ruckel, berättar Malin.

Mejlade mäklaren direkt 

När hon såg annonsen om lägenheterna som byggdes av projektet HSB Bostad Future tvekade hon inte:
– Jag sms:ade och mejlade mäklaren direkt. Det var just den här lägenheten på gaveln som vi blev så förtjusta i. För mig är ljuset viktigt. Jag är så glad över de här fönsterna i tre väderstreck, och takhöjden är fantastisk, säger Malin. 

Det är Malin som inreder och plockar in färg och värme i hemmet, ibland mot minimalisten Martijns vilja.

"Vi vill aldrig flytta härifrån"

Det tidigare köket med ljusinsläpp från två håll omvandlades till ett mysigt barnrum. Här stortrivs såväl Lucas, 4, som pappa Martijn. 

Det tidigare köket med ljusinsläpp från två håll omvandlades till ett mysigt barnrum. Här stortrivs såväl Lucas, 4, som pappa Martijn. 

I det öppna kök- och vardagsrummet tronar den enorma kristallkronan över köksbordet. En present från Malins mamma på Åland, där Malin är uppvuxen.

– När vi flyttade behövde vi några riktigt stora grejer för att fylla det här rummet. Vi försöker betona husets utseende och karaktär genom att plocka in stora, lite industriella saker, berättar Martijn.

Familjen Balzer-Ekblom gillar möbler med patina. I den skönt nötta hyllan ryms fyraåriga Lucas bilsamling – och mycket annat! 

Familjen Balzer-Ekblom gillar möbler med patina. I den skönt nötta hyllan ryms fyraåriga Lucas bilsamling – och mycket annat! 

Hela familjen älskar det rymliga kök- och vardagsrummet. Ofta blir det sagostund i soffan med barnen Lucas och Noah.

Hela familjen älskar det rymliga kök- och vardagsrummet. Ofta blir det sagostund i soffan med barnen Lucas och Noah.

Har behållit den gamla känslan 

Martijn beskriver hemmet som ”inrett med kärlek”. De har försökt behålla den gamla känslan, omsorgen om detaljerna. Gamla dubbeldörrar från en släktvind blev till hallförvaring. Ett gammalt fönster sattes in för att släppa in ljuset från barnrummet till hallen. Ofta tittar förbipasserande in genom de stora fönstren, något Martijn bara tycker är roligt. Flera gånger har de bjudit in folk som tittat och varit nyfikna på huset.

På frågan vad som är viktigt i ett hem svarar Martijn:
– Det ska vara fria ytor, ”flow”. Vi har små barn som ska kunna röra sig obehindrat och säkert i hela hemmet. Sen ska känslan i hemmet vara skön, det ska kännas bra att vara här. Vi har hyrt ut lägenheten några gånger, då berättar jag att vi har ett lyckligt hem. Vi vill aldrig flytta härifrån, säger han.