Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Portvärden – en trygghet för de boende

– En portvärd är inte en hustomte som lagar saker. Vi brukar hälsa nyinflyttade välkomna, berätta vad som gäller, vem som är ordförande i föreningen och om det är några nyheter. Det berättar Karin Borgkvist Ljung, en av åtta portvärdar i HSB brf Taffelbergen i Stockholm.
Karin Borgkvist Ljung, en av åtta portvärdar i HSB brf Taffelbergen i Stockholm, välkomnar en nyinflyttad granne Karin Borgkvist Ljung, en av åtta portvärdar i HSB brf Taffelbergen i Stockholm, välkomnar en nyinflyttad granne.

Föreningen består av 201 bostadsrätter och 10 hyresrätter, vackert belägna i Marieberg på Kungsholmen. Det är en stor förening som tack vare sina portvärdar även har stor gemenskap.

– Vi portvärdar är en knutpunkt, alla vet ju vilka vi är. Och om det är något som händer tar vi tag i det, till exempel om någon skräpat ner i hissen, säger Karin som varit portvärd i 22 år vid sidan av sitt jobb som arkivpedagog och paleograf.

Portvärdarna har möten någon gång om året, då får de veta vad som är på gång i föreningen.

– När vi målade om fasaderna i somras hjälpte vi till att informera. Det är viktigt att alla känner till vad som händer, säger Karin.

"Vi portvärdar är en knutpunkt, alla vet vilka vi är."

Hon tycker inte uppdraget är särskilt belastande då de är flera som hjälps åt. De får varsitt presentkort som tack, har roligt på mötena och varje år arrangerar de en väldigt uppskattad glöggfest. Snart är även en klubb med föredragshållare 3-4 gånger per år på gång.

– Det viktigt att träffas. Och vi svenskar är ju som vi är, det behövs någon som ordnar saker. Man är väldigt anonym annars, säger i princip bara hej när man träffar någon i trappen, säger Karin och menar att portvärdarna på många sätt också är en trygghet för de boende.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.