Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Spektakulärt och hållbart i HSB brf Prisma

På Kämpegatan i Krokslätt, Mölndal, planerar HSB ett sextiotal nya bostäder fördelade på två hus. Med unik arkitektur skapas nya möjligheter i en modern förening där hållbarhet står i fokus. Planerad säljstart våren 2023. Inflyttning 2025.

Unik arkitektur, miljövänliga materialval och maximerat ljusinsläpp. HSBs hållbarhetsfokus märks på många sätt i de två spektakulära hus som säljstartar under våren. – Brf Prisma är ett anmärkningsvärt projekt som jag är mycket stolt över, säger arkitekten Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson är nöjd med hur han lyckats lösa utmaningarna med den svårbebyggda tomten i Mölndal, där halva ytan var en övervuxen bergssida mot norr.

– De här unika byggnaderna är sprungna ur platsen och de komplexa förutsättningarna. De signifikanta, branta taken ritades för att få plats med flerbostadshus utan att blocka grannarnas utsikt eller ta deras sol. Formen är expressiv medan materialen är lugna och fasadernas linjer harmoniska för att skapa tidlös hållbarhet, säger han.

Hållbarhet är utgångspunkt i alla HSBs byggprojekt. I de här miljöklassade husen, med klassiska putsfasader i ljusgrå färgskala, handlar det om beprövade byggtekniker och hållbara material som står sig över tid – både i form och kvalitet.

– Putsfasader är dessutom lätta att reparera vid behov, tillägger Mattias Karlsson.

För att få in grönt i omgivningen kommer taken kläs med örter och fetknoppsväxter som tål torka – en smart lösning som fångar upp regnvattnet och fungerar som ett vattenfördröjningsmagasin. De gröna levande taken är dessutom i det närmsta underhållsfria.

Även social hållbarhet är i fokus. Därför skapades gemensamma lokaler för arbete, fest eller hobbyverksamhet, och extra omsorg lades vid planeringen av hemmens umgängesytor. Detaljerna har finslipats för att skapa öppna, välkomnande hem.

– Att skapa ljusinsläpp vid matplatser och vardagsrum tog längst tid att lösa. Jag har vridit, vänt och saxat husen för att få så många hörn som möjligt, och vinklat fönster mot olika väderstreck för att få in dagsljus. Varje lägenhet är unik, oavsett om du väljer en etta eller en luftig etagevåning.

– Alla hem har små specialutrymmen och roliga detaljer, exempelvis loft, inglasat hemmakontor eller krypin med fönster där man kan inreda en myshörna, säger Mattias Karlsson.

Nytt hem att längta till?

Upptäck HSBs nyproducerade bostäder över hela Sverige.