Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

10-årsjubileum för HSB Skånes seniorkollo!

06 augusti 2021 Idag var det äntligen dags för seniorkollo, ibland även kallat mogenkollo, på Bäckaskog slott utanför Kristianstad. Det är den tionde gången i ordningen som HSB Skåne bjuder in till en avkopplande helg med möjlighet att skapa nya bekantskaper och njuta av den vackra slottsmiljön.
Lunch första dagen på seniorkollot Lunch första dagen på seniorkollot

Flera deltagare har varit med på seniorkollot tidigare år men bland de 28 deltagarna finns även några som gör sitt första år på seniorkollot, som Lars Hildingsson från Rydebäck som åkt till kollot tillsammans med sin fru. Som byggmästare har Lars renoverat många slott och kyrkor och att bo slott lockade särskilt mycket.

- Kombinationen att få bo på slott och få veta mer om HSB och juridik och samtidigt träffa andra människor fick oss att anmäla oss direkt, säger Lars.

Kolloledarna Monica Andersson och Carin Nilsson har sett fram emot kollot och att äntligen få träffa alla deltagarna igen. Flera vänskapsband har knutits under kollot och det är kära återseenden deltagarna och ledarna emellan.

- Det är en så härligt positiv stämning här idag, säger Monica, som varit med och drivit kollot sedan starten för tio år sedan.

Ethel Johansson från Staffanstorp gör sitt fjärde år på seniorkollot och har längtat efter den här helgen i två år, ända sedan förra kollot ägde rum.

- Det är hela alltet som är så bra. Värmen från ledarna, maten, de vita linnedukarna vid middagen – allt, säger Ethel med ett stort leende på läpparna.

Jubileumshelgen startade med en skål i cider och en stor frukost. Första passet för helgen höll Monica Kristensson, jurist på HSB Skåne, i och de juridiska frågorna från deltagarna var såväl många som varierande i karaktär.

Nu väntar en fullspäckad helg för kollodeltagarna med hemliga inslag på agendan.

Bakgrund till HSB Skånes seniorkollo

Ensamhet är ett stort problem i Sverige och närmare 40 procent är ensamhushåll. För många kan ensamhet ofta upplevas som isolerande och flera äldre personer saknar också sociala nätverk. Sedan flertalet år tillbaka har HSB Skåne satsat på aktiviteter för sina medlemmar. Några av dessa aktiviteter har haft särskilt fokus på den seniora medlemmen.

En av aktiviteterna som anordnas för seniora medlemmar är kollo på Bäckaskog slott. När kollot slår upp portarna för året och hälsar deltagarna välkomna, fredagen den 6 augusti, firar det också 10-årsjubileum.

- Seniorkollot ger deltagarna möjlighet att skapa nya bekantskaper som sträcker sig vidare efter helgens slut och för många blir det också kära återseenden av deltagare från tidigare arrangemang, säger Malin Bengtsson, kommunikatör på HSB Skåne.

Kollots platser är fyllda och hit kommer deltagare, både ensamma och i par, från hela HSB Skånes verksamhetsområde.