Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Det goda, hållbara boendet

30 november 2021 Sedan HSB grundades har det funnits en strävan efter att värna om det goda boendet, något som idag innebär mer att skapa trygga, välplanerade och bekväma hem. Det handlar även om att ta fram hus som byggs med material som har mindre klimatpåverkan och som kan drivas energieffektivt.

I våra nybyggnadsprojekt sätter vi alltid målet om att minst uppnå certifiering Miljöbyggnad betyg silver. Miljöbyggnad är ett miljöcertifieringssystem som baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Det ger en oberoende bedömning på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material.  

Inom vår organisation så märks det tydligt att vi strävar efter att bli en hållbar aktör. Men våra egna steg mot hållbarhet räcker inte för att påverka samhället i stort. Därför jobbar vi aktivt med att driva en hållbar utveckling genom att lyfta frågan i olika forum.  

HSB deltog bland annat under ESG-dagen, där fokus låg på hållbara investeringar. Under dagen diskuterade ledande branschaktörer vad som är vägen framåt inom bygg och bostadsbranschen såväl som vilka förändringar som kommer att påverka framtidens byggnader mest. HSB Riksförbunds vd Pernilla Bonde var en av runt 30 talare under inspirationsdagen.  

Pernilla Bonde deltog även i samtal med bostadsministern, tillsammans med Henrik Zäther vd HSB ProjektPartner, gällande den så kallade “Cementakrisen”. Syftet var att diskutera hur vi kan bidra till en minskad sårbarhet inom materialförsörjningen i byggbranschen.    

Som barkund till samtalet ligger Cementas avslag på ansökan om förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland. Något som chockade både bolaget och svensk industri då anläggningen står för 75 procent av Sveriges cementbehov. 

Pernilla Bonde och Henrik Zäther berättade att vi redan idag tagit steg mot en minskad sårbarhet genom att jobba intensivt med att ställa om och välja förnybara material och material med lägre klimatpåverkan. Vi har även valt att allt mer gå över till grön betong, som innehåller mindre andelar cement och jobbar också mycket med ”rätt material på rätt plats”.  

Vidare ställer HSB krav på klimateffektiva komponenter och material i sina upphandlingar. Från projekt till projekt skärps kraven på att minska koldioxidutsläppen successivt. Vår ambition är att 2025 kunna starta nyproduktionsprojekt där koldioxidutsläppen är halverade jämfört med 2019 års nivå och 2030 starta vårt första klimatneutrala projekt.  

Trots våra egna initiativ ser HSB att regeringen har ett ansvar att driva på utvecklingen mot resurseffektiva byggmaterialval genom att exempelvis skapa en eller flera grupper med aktörer som kan påverka materialval, ge stöd åt utvecklings- och forskningsprojekt med syfte att åstadkomma nära-nollavfallsbyggnader samt att se över ekonomiska incitament för återvinning av byggavfall.