Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Het bostadsmarknad trots pandemin

19 april 2021 Ökade bostadspriser, nya prioriteringar hos köparna och digitala visningar – coronapandemin har inneburit en hel del förändringar för bostadsmarknaden. Carina Treje, ansvarig för marknadsanalys och omvärld hos HSB Projektpartner, skriver om året som gått.

”Det senaste året går till historien som året med pandemiutbrott, nedstängningar och restriktioner – och med en kraftig tillbakagång i ekonomin som följd, både globalt och i Sverige. När pandemin nådde Sverige för ett drygt år sedan var det många som trodde att bostadspriserna skulle gå ner, men utvecklingen visade sig dock bli helt annorlunda. Hemmet hamnade i fokus och i kombination med framtidstro på börsen och låga räntor har aktiviteten på bostadsmarknaden varit hög och priserna har ökat på både bostadsrätter och villor.

Pandemin fick också människor att omvärdera sina liv och se på sin bostadssituation utifrån nya synsätt. Det kom snabbt in nya parametrar – som till exempel ökad flexibilitet för att kunna arbeta mer hemifrån och kanske måste man inte bo jättenära jobbet, utan kan satsa på andra värden som till exempel närhet till natur och friluftsliv. Även ett extra rum eller arbetshörna efterfrågas alltmer när många jobbar – och vistas – mer hemma. Tillgången till balkong eller uteplats har också blivit ännu viktigare vid valet av ny bostad och för att möta den efterfrågan erbjuder vi dubbla balkonger i vissa projekt.

Villapriserna har ökat kraftigt

Nu under våren har vi kunnat läsa i medierna om fortsatt ökande bostadspriser över hela landet och villapriserna har på många håll ökat uppåt 15–20 procent det senaste året. Detta är delvis en effekt av pandemin och att många letar ny bostad, men vi har också en stor kull 90-talister som bildar familj och letar hus.

Hemnet undersöker löpande vad hushållen tror om prisutvecklingen framöver och en majoritet tror på fortsatt ökande priser samtidigt som få tror att priserna kommer att sjunka. Att blicka in i framtiden är svårt och därför har vi på HSB tagit fram en trygghetsförsäkring som skyddar dig som bostadsköpare mot oförutsedda händelser när du köper en nyproducerad bostad. I försäkringen ingår också ett prisfallsskydd. Läs mer om trygghetsförsäkringen.

Nya arbetssätt - en konsekvens av pandemin

Hur har då detta pandemiår påverkat oss som bostadsutvecklare? Pandemin har inneburit en del praktiska konsekvenser för hur vi på HSB arbetar med försäljningen. Samtidigt som efterfrågan på en ny bostad ökat och intresseanmälningarna till våra bostäder strömmar in har restriktioner och social distansering medfört att vi varit tvungna att snabbt hitta nya sätt att möta våra intressenter och köpare.

Vi jobbar nu fullskaligt med digitala visningar och inredningsträffar och har haft flera mycket lyckade digitala säljstarter runt om i landet det senaste året. Det stora intresset för våra projekt har gjort att vi på många håll snabbt sålt upp i nivåerna som krävs för att kunna byggstarta – ibland på så kort tid som några veckor. Vi har idag pågående försäljningar från Gällivare i norr till Ystad i söder och har flera projekt som säljstartar nu innan sommaren. Som bosparare ökar du dina chanser att kunna köpa just den lägenheten du önskar genom att nyttja möjligheten till förtur. Är du nyfiken på vilka bostäder som finns till salu, eller snart kommer säljstarta, nära dig? Sök bostad här.”

På jakt efter ny bostad?

På hsb.se kan du snabbt och enkelt hitta ett boende som passar dina behov. 

Hitta din drömbostad här