Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vicevärden som värdesätter goda relationer

02 mars 2021 Träskor innebar en källa till dispyter och i vissa fall var en förlorad kvarting värre än allting annat. Sören Danielsson ser tillbaka på ett halvsekel som vicevärd i HSB brf Heden i Skellefteå.

För drygt 50 år sedan råkade Sören Danielsson, då 26 år, sitta bredvid styrelseordföranden i HSB brf Heden under årsmötet, och fick frågan om han ville bli vicevärd. Sören hade ingen aning om vad det var för någonting.
– Javisst, sa jag, säger Sören och skrattar åt minnet.

Då jobbade Sören på Rönnskärsverken som elektriker och var nyinflyttad i den nybyggda bostadsrättsföreningen med 416 lägenheter.
– Det enda som var spikat var att jag skulle ha expeditionen öppen en timme i veckan, 18–19 på måndagar.

Den tiden gäller än, officiellt. Men Sören återfinns oftast där från halv tio till fyra på eftermiddagen, de flesta vardagar. Särskilt sedan han blev änkeman 2003.

– Det är bättre att vara här och ha ett socialt kontaktnät än att bara sitta hemma. Och jag bor alldeles i närheten, konstaterar Sören, i dag 77 år.

För i uppdraget som vicevärd ingår ändå att vara tillgänglig när det behövs. Som att sköta kontakten med fastighetsskötarna från HSBs förvaltning, något som blivit betydligt enklare genom åren.

– Tidigare var det jag som ansvarade för föreningens egna fastighetsskötare och fick se till att allt som skulle göras faktiskt blev gjort.

Den sociala biten viktigast

Sören konterar fakturor, sköter kontakten med styrelsen och är bollplank till styrelsen och de boende, administrerar motorvärmarplatser, besiktigar lägenheter vid ägarbyte och mycket mer. Men för Sören är det viktigaste med uppdraget att vara social och tillmötesgående.

– När jag rör mig i området kommer det alltid fram någon och vill prata. Det är viktigt att vara social och trevlig oavsett vad som händer. Och man lär sig med tiden vad man har för medlemmar. Vissa behöver få ”gnälla” lite och då ska man låta dem göra det. De behöver oftast bara känna att de blir lyssnade på, säger han och funderar vidare:

– I många fall är det enklare för dem att fråga mig om saker först, innan de ringer HSBs service eller felanmälan. Jag tror att jag är en trygghet för dem eftersom jag är så välkänd här.

Sören har också varit med om att se barn växa upp, flytta från huset och sedan komma tillbaka som vuxna.

– När de ser mig säger de: ”Sören, hur länge har du varit vicevärd?! Jag minns ju dig!”. Sånt är roligt att höra och det är så roligt att se dem som vuxit upp här. Många har gjort på det viset, de har trivts här på Moröhöjden. De vill tillbaka för det är en bra vicevärd här, flinar Sören. Humor är en stor del av jobbet, påpekar han.

– Bästa sättet att lösa konflikter är att använda humor. Skämt kommer man långt med.

Sören fortsätter gärna

Och konflikter har det varit genom åren. Huset byggdes i slutet av 60-talet, en tid då många människor gav upp lantbruket för att flytta in till städerna. Men vanorna tog de med sig.

– De kom från gårdarna till trapphus med sex lägenheter och så klampade de med träskor – det blev ett liv kan du tro. Det går ju inte att sova! skrek folk. Då behövdes det lite psykologarbete. Det är klart att det är en omställning att flytta från egna hus till att bo tillsammans med andra.

Sören har också gått igenom digitaliseringen. Från att läsa av motorvärmarna på parkeringen manuellt skickas nu informationen automatiskt till expeditionens dator eller till Sörens telefon. De kan också fjärrstyras.

– Jag är faktiskt förvånad över mig själv att jag lärt mig allt det nya. Datoriseringen har gjort jobbet lättare. Ringer de om till exempel värmen kan jag kolla på datorn eller telefonen hur det ser ut. Man ska våga ge sig på nya saker. Jag gör gärna det här i 50 år till.