Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Distrikten är örat mot rälsen

20 september 2022 Mona Bergström-Ling har tills nyligen varit ordförande i distrikt Tyresö/Haninge och är fortfarande i allra högsta grad aktiv i distriktsstyrelsen. Hon menar att distrikten är det bästa forumet för brf i gemensamma frågor och aktiviteter samt en möjlighet att föra dialog med HSB Stockholms styrelse.

Vad är viktigt att tänka på vid planering av distriktsverksamheten?

- Vi i Tyresö/Haninge försöker att fånga vilka behov som finns. Detta sker främst när vi träffar medlemmar på aktiviteter i distriktet. Därför försöker vi alltid vara så många som möjligt som deltar från styrelsen. Utifrån medlemmarnas behov gör vi årsplaneringen. Här utgår vi från en brf:s årscykel när vi planerar in aktiviteterna. Vår syn är att välutbildade styrelser gör att arbetet blir roligare. Vi försöker också göra alla aktiviteter till en upplevelse. Vi bjuder alltid på något ”matigt” innan mötet, så att även den som kommer direkt från jobbet ska orka och vara aktiv. Energi är viktigt för bra möten.

Mona menar också att pandemin varit lärorik.

- Vi har lärt oss att digitala möten kan fungera bra som ett komplement, däremot menar vi att det aldrig kan ersätta det fysiska mötet.

mona-bergstrom-ling.jpg

"Distrikten är örat mot rälsen. Levande och aktiva distrikt är en bra källa till kunskap och möjlighet för påverkan i viktiga frågor, för såväl brf som enskilda medlemmar."

Såklart samarbetar distriktet också nära med HSBs tjänstemän vid planering av aktiviteter, så att man nyttjar erfarenheter och resurser på bästa sätt. Distrikten är också en viktig länk för tvåvägskommunikation med HSB Stockholms ledning och styrelse. En kanal som Mona ser stor möjlighet att utveckla ytterligare.

Varför är det viktigt att få in flera olika perspektiv på vad distrikten ska syssla med för frågor/aktiviteter?

- För att vi ska få en så bred och representativ verksamhet som möjligt är det viktigt att vi får in synpunkter från så många medlemmar som möjligt vad gäller ålder, kön, intresse med mera.

Inför distriktsstyrelsekonferensen den 8 oktober har därför Mona en uppmaning till alla.

- Har du önskemål och idéer för ditt distrikt? Kanske vill du att en specifik fråga tas upp, kanske vill du få till en politikerträff eller något helt annat. Skicka in dina förslag till brfmedlem@hsb.se så tar din distriktsstyrelse upp det på sin verksamhetsplanering den 8 oktober.

Varför det är viktigt att nominera kandidater till distrikten?
- Distrikten är örat mot rälsen. Levande och aktiva distrikt är en bra källa till kunskap och möjlighet för påverkan i viktiga frågor, för såväl brf som enskilda medlemmar.

Är distrikten fulltaliga och har god representativitet så blir arbetet lättare och kommunikationen i distrikten enklare.

Liksom i bostadsrättsföreningarna spelar valberedningarna i distrikten en avgörande roll, t.ex. genom att vara aktiva och lyssna in de behov som finns av rekrytering.

- Här har vi dock en begäran till tjänstemännen på HSB. Det måste bli enklare att få tillgång till kontaktuppgifter till de olika föreningarna, annars blir valberedningens arbete omöjligt, avslutar Mona.