Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

50 år i HSBs tjänst med förändring och utveckling som drivkraft

12 april 2023 Han är en visionernas man. Hans motto genom hela livet har varit ”Vad du än tänker – testa att tänka annorlunda”. Det sättet att förhålla sig till tillvaron har tagit honom långt. Själv säger han att hans framgångar i jobbet till stor del berott på tur, duktiga medarbetare och att han varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Efter att ha tillbringat några timmar i hans sällskap och hört hans historia är jag övertygad om att hans nyfikenhet, mod och vilja att förändra och utveckla också spelat in. Härom veckan fyllde han 80 år. Drygt 50 år av dessa jobbade han för HSB. Mannen jag talar om är Bosse Nilsson från Östersund.
Bosse Nilsson vid skrivbordet i Östersund någon gång på 1980-talet. Fotograf: Håkan Nilsson.

1931 bildas HSB i Östersund som första HSB-förening i Norrland. Tolv år senare föds Bosse Nilsson i Marieby i Jämtland. Han växer upp under 1940- och 50-talen och går i skolan på Frösön utanför Östersund. Det här är en period i Sverige som präglas av spirande framtidstro.

Goda bostäder åt alla

Hjulen börjar snurra efter andra världskrigets slut och den svenska industrin går på högvarv. En socialpolitisk bostadspolitik drivs, där utgångspunkten är goda bostäder åt alla. Under den här tiden expanderar HSB kraftigt. Antalet HSB-föreningar och lägenheter ökar och medlemsantalet flerdubblas från cirka 70 000 år 1950 till en kvarts miljon i början av 60-talet.

Mellan 1964 och 1965 gör Bosse militärtjänst i Östersund. I samma veva träffar han sin blivande fru Eva-Lisa.

– Många av mina kamrater flyttar till Uppsala eller Umeå för att studera, men då jag och Eva-Lisa vill bo kvar i Jämtland och bilda familj, läser jag ekonomi på distans i Uppsala och arbetar samtidigt. Jag söker jobb som kamrer på HSB i Östersund och får det. Detta är 1965. Jag visste inte då att jag skulle bli kvar i samma företag i drygt 50 år, berättar Bosse.

Bostadsbyggandet ökar dramatiskt

1960-talet är en expansiv tid i Sverige. I början av årtiondet har HSB Riksförbund vuxit till ett av landets största företag och verksamheten utvecklas på olika plan. Mellan 1960 och 1965 ökar bostadsbyggandet i Sverige med 42 procent. Siffran för HSB under samma period är 54 procent. HSB har vid den här tiden 5000 anställda. 1965 inleds det så kallade miljonprogrammet som innebär att 1 miljon lägenheter ska byggas i Sverige på 10 år för att råda bot på bostadsbristen. Samma år färdigställer HSB mer än 17 000 bostäder på bara ett år. Det är rekord i HSBs historia.

Fusioner krävs

 När Bosse börjar på HSB i Östersund finns hela 180 HSB-föreningar i Sverige jämfört med dagens 24. Bara i Jämtland finns fyra: i Strömsund, Krokom, Nälden och Härjedalen.

– Det är bland det första jag åtgärdar när jag börjar på HSB. Det är alldeles för ineffektivt. Föreningarna är alldeles för små. Två år senare fusionerar vi dem och bildar HSB Jämtland. Vi är först i landet, tillsammans med HSB Gävleborg, att bilda en länsförening, vilket är roligt, säger Bosse.

HSB Jämtland och HSB Västernorrland inleder 1977 ett samarbete kring utbildningar av förtroendevalda och medarbetare. Detta är början på samgåendet som till slut blir HSB Mitt år 2001. År 2015 slås sedan HSB Mitt ihop med HSB Gävleborg och HSB Södra Norrland bildas.

HSB Service bildas

Förutom att slå ihop föreningar bidrar Bosse till att effektivisera verksamheten i Östersund. Han inser snabbt att samtliga brf:er i Östersund har sin egen fastighetsskötare och trappstäderska. Föreningarna äger dessutom ofta sina egna traktorer och maskiner, var och en med få körtimmar. Det här går inte, det är alldeles för omodernt, tänker Bosse. Varför kan inte flera brf:er dela på servicepersoner och kostnader? Och varför skulle inte vi kunna erbjuda vår service även till kommunala bostäder?

– Jag ägnar flera månader åt att ta fram en modell för hur det ska fungera och organiseras. Resultatet blir att vi bildar HSB Service som betjänar brf:er i hela Östersund, både egna och kommunala hyresfastigheter. De lokala föreningarna säger upp sina fastighetsskötare och städerskor och de får anställning hos oss i stället. Vi köper dessutom in alla traktorer, säljer några och behöll ett fåtal. På det här sättet kan vi tillhandahålla en högre service till en betydligt lägre kostnad, säger Bosse.

HSB bygger småhus och kedjehus

HSB bygger inte enbart bostads- och hyresrätter, utan även småhus och kedjehus. 1967 flyttar Bosse och Eva-Lisa in i ett kedjehus byggt av HSB som en brf.

Generellt är 1970-talet i Sverige ett årtionde fyllt av utmaningar. Landet får en ny borgerlig regering efter 40 år av socialdemokratiskt styre. Inflationen är fortsatt hög och driver upp räntorna. Under 1970-talet upplöses flera hundra bostadsrätter och görs om till ägandehus. HSB driver på hårt för rättvisa bostadskostnader, det vill säga att bostadsrättsägare bör få samma avdragvillkor som villaägare och 1976 tar regeringen ett första steg mot kostnadsneutralitet mellan bostadsformerna.

Antalet medlemmar ökar kraftigt

Bosse hamnar i HSBs organisation rätt tidigt, först som ekonom och 1983 blir han VD för HSB Jämtland. Något år därpå blir han även ordförande i VD-föreningen för landet. 1980-talet präglas av högkonjunktur, inflation och byggkris. HSB påverkas av räntesubventioner som gör det billigare att bo i villa eller radhus än i hyres- eller bostadsrätt. Antalet medlemmar i HSB ökar mer än någonsin, många av dessa är barn och unga, vars föräldrar börjat bospara åt dem. 1983 har HSB 100 000 bosparare.

1990-talet är en omtumlande tid, både i samhället och politiskt. Ett nytt skattesystem införs som innebär att en stor del av boendekostnaden flyttas från staten till den enskilde. Effekterna blir dramatiska. Momsen höjs vilket slår hårt på bostadsmarknaden. All service som renovering och trappstädning blir dyrare och får till följd att hyrorna höjs. Många fastighetsägare och brf:er går i konkurs.

Krisen kommer

– 1994 är det riktig kris. HSB står med 8000 osålda lägenheter, vilket kostar oss flera miljarder. Som tur är har vi sparat i ladorna så vi klarar det, men det svider rejält. Det bestäms på riksnivå att vi måste ta ett omtag i hela organisationen. Ett utvecklingsbolag med uppdrag att omorganisera hela organisationen bildas och jag får förtroendet att leda arbetet. I den här vevan flyttar jag och familjen till Stockholm, berättar Bosse.

Bosse samlar 27 medarbetare från HSB, från olika delar av landet och med olika roller, allt från jurister till affärs- och verksamhetsutvecklare. Vid den här tiden är internet något ganska främmande för de allra flesta. Utvecklingsbolaget brottas med utmaningen att på ett enkelt och modernt sätt kunna kommunicera med sina kunder. De behöver ett kommunikationsnät som går centralt till varje brf och sen vidare ut till de boende.

Bredbandspionjärer

– Då Telia redan har kablar och trådar in i våra lägenheter kontaktar vi dem först. De är intresserade och lämnar en offert ett halvår senare. Samtidigt talas det mycket om en visionär vid namn Jonas Birgersson i Stockholm så vi kontaktar även hans bolag Framfab (Framtidsfabriken). Offerten från dem är betydligt lägre och med finansiering från bland annat Investor i ryggen kan de ta sig an uppdraget, berättar Bosse.

Utbyggnaden pågår under flera år och Bosse och hans medarbetare åker land och rike runt för att sälja in idén med kommunikationsnätverket. Efter en lite trög start lossnar det och i början av 2000 är de i gång. Totalt omfattar avtalet med Bredbandsbolaget 350 000 bostadsrätter och innebär starten för bredbandsutbyggnaden i Sverige. Dataavdelningen på HSB har en otroligt viktig roll i detta arbete. I samband med bredbandsutbyggnaden startar även ett gediget kvalitetsarbete runt om i hela landet enligt SIQ, Institutet för kvalitetsutveckling.

Från optimism till finanskris

2000-talet inleds med en god konjunktur, hög sysselsättning och en optimistisk framtidstro. Bostadsbyggandet tar rejäl fart men tvärnitar 2008 när en global finanskris slår till med full kraft när den amerikanska banken Lehman Brothers går omkull. Osäkerheten om bostäders värde och framtida prisutveckling gör att många avvaktar med sina bostadsaffärer. För att motverka detta startar HSB ett nytt garantiupplägg – HSB Garantifond. Bosse lämnar arbetet på Utvecklingsbolaget och börjar jobba med fonden i stället.

– Syftet med fonden är att få människor att våga satsa på pengar i en obyggd förening. Om en brf förblir osåld, går fonden in och köper den och hyr sedan ut lägenheten. Under den här perioden får inga nya HSB-byggen inledas förrän garantifonden ger sitt ok. Med facit i hand kan vi säga att HSB Garantifond var en lyckad satsning som gjorde att vi kunde få i gång nyproduktionen igen, berättar Bosse.

Höjda premier efter terrorattacken på World Trade Center

När två flygplan kraschar in i skyskraporna i New York i september 2001 höjs fastighetsförsäkringspremier kraftigt runt om i världen, så också i Sverige. Bosse får förtroendet att bygga upp enheten HSB Fastighetsförsäkring vars syfte är att arbeta fram HSB-anpassade försäkringslösningar. Så görs också, och tack vare detta är premierna för HSBs fastigheter snart nere på mer normala nivåer igen.

2009 är tanken att Bosse ska gå i pension, men han får då frågan om att bli ordförande för HSB Mitt. Bosse tackar ja och blir kvar i sju år. När HSB Mitt går ihop med HSB Gävleborg och bildar HSB Södra Norrland år 2015 tackar han för sig och går i pension, men ändå inte riktigt. Valberedningens ordförande i HSB Södra Norrland väljer att tacka för sig och då uppstår en lucka som ska tätas och vart ska den frågan ställas, jo givetvis till Bo Nilsson!

I dag bor Bosse och hustrun Eva-Lisa återigen i Östersund. Naturligtvis i en HSB-lägenhet. De två döttrarna är utflugna sedan länge och bor i Stockholm tillsammans med sina familjer.

Fördelar med att bo i HSB-lägenhet

– Det bästa med att bo i en HSB-lägenhet är att jag som boende har möjlighet att bestämma över mitt eget hem. Jag har även möjlighet att påverka närmiljön. Där vi bor nu har vi en trivselgrupp som arrangerar mängder av trevliga aktiviteter som pubkvällar, studiebesök, surströmmingsfester och glöggaftnar. Det är väldigt trevligt och skapar en fin gemenskap och trygghet i området, säger Bosse.

När Bosse tänker tillbaka på alla sina år inom HSB säger han att han är mest stolt över att de fick ut bredband på bred front runt om i landet, möjlighet att garantera nyproduktion genom garantifonden samt skapa fastighetsförsäkringslösningar anpassade till HSB.

– Självklart har jag inte gjort allt detta ensam. Jag brukar säga att ska man lyckas med något, ska man ha de bästa medarbetarna och det har jag verkligen haft. Jag har haft en enorm tur som fått dessa fina möjligheter genom åren och jag är otroligt stolt över vad jag och mina kollegor åstadkommit tillsammans, säger Bosse.

Tankar om framtiden

I år har HSB funnits i 100 år. Bosse tror att HSB kommer att finnas kvar även i framtiden.

– Sättet vi bor på och finansierar vårt boende kommer säkert att förändras, men det finns mycket runt själva boendet som går att utveckla. Exempelvis olika digitala lösningar. Många av de visioner vi hade när vi drog in bredband i HSBs lägenheter är ännu inte uppfyllda. Här finns mer att hämta. Som en kontrast till det digitala tycker jag vi borde underlätta för människor att mötas på riktigt och på så sätt bidra till ökad trygghet i närsamhället. Ett första steg för att skapa trygghet i ett bostadsområde är att så många som möjligt lär känna varandra. Där tror jag HSB kan spela en viktig roll, avslutar Bosse.

Bosse tillsammans med Evert Eriksson, ordförande, i samband med första spadtaget i Östersund, någon gång mellan 1985-87.

Riksförbundets vd Gunnar Leo inviger HSB brf Totten i Åre 1984. Bosse är då vd för HSB Jämtland och avtäcker en staty.

Konsten en hjärtefråga

Konsten i bostadsmiljöer har alltid legat Bosse varmt om hjärtat och här invigs en omtalad staty med en särskild historia, Rentjuren, som nu står i HSB brf Majoren i Östersund.

Bosse har bytt skrivbord många gånger genom sin karriär.

Bosses 50 år på HSB

1965 Kamrer HSB Östersund

1968 Ekonomichef HSB Jämtland

1980 Byggchef HSB Jämtland

1983 VD HSB Jämtland

1985 Ordförande VD-föreningen Sverige

1995 VD HSB Affärsutveckling AB

2004 VD HSBs Garantifond

2007 VD HSB Försäkrings AB

2009 Ordförande HSB Mitt

2016 Valberedningens ordförande i nya HSB Södra Norrland

2016 Pensionär, Valberedare HSB brf Majoren Östersund

Ett av alla porträtt som tagits av Bosse genom åren.

Privat porträtt.

Läs fler historiska anekdoter