Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Göteborg går mot strömmen och byggstartar brf Fotografen i Nya Hovås

12 oktober 2023 Nu går startskottet för bygget av 34 moderna och hållbara bostäder i HSB brf Fotografen. Det är HSB Göteborgs tredje och avslutande etapp av bostäder i det naturnära och populära området Nya Hovås, som ligger strax utanför Göteborg.
HSB brf Fotografen i Nya Hovås

Trots en utmanande marknad väljer HSB Göteborg nu att byggstarta brf Fotografen. Det finns en stor efterfrågan på bostäder i Nya Hovås bland HSBs medlemmar och för att komma igång snabbt sker byggstarten redan innan försäljningen påbörjats. När försäljningen startar under hösten 2024 kommer det bara att vara nio månader kvar till inflyttning.

– Vi startade med HSB brf Boulevarden och byggde sedan HSB brf Esplanaden. Nu lägger vi de sista pusselbitarna i området med HSB brf Fotografen. Med sitt läge strax utanför stan och närheten till naturen får de som väljer att bo i denna småskaliga blandstad i världsklass det bästa av två världar, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef bygg, fastighet och förvaltning på HSB Göteborg.

I nya Hovås skapas 34 nya och attraktiva bostäder med närhet till handel och service, restauranger,  skolor och med havet bara en cykeltur bort. De nya bostäderna kommer att byggas i anslutning till Krogabäcksparken och den nyligen byggda lekplatsen i området, och är det sista av HSB Göteborgs totalt tre projekt i Nya Hovås.  Namnet brf Fotografen knyter an till områdets historia kring det gamla Kodakhuset, där det anrika kameraföretaget hade sitt säte. Ett hus som även är känt som Origo-huset.

Stort intresse för bostäderna
Intresset för området har varit stort sedan första början och idag har HSB Göteborg fler är 1 100 intressenter för de nya bostäderna som planeras i brf Fotografen.

– Här planerar vi för nya bostäder av hög kvalitet i ett område som vi vet är eftertraktat av HSBs medlemmar och bosparare. Det känns otroligt roligt att starta brf Fotografen som är ett spännande projekt, som kombinerar hållbar arkitektur med smarta boendelösningar. Det är det sista flerbostadshuset som planeras i Nya Hovås på länge och förhoppningsvis blir det här projektet pricken över i:t, säger Sofie Esmyr, säljare på HSB Göteborg.

Husen är ritade av Arkitema och det är byggbolaget NCC som fått uppdraget att bygga brf Fotografen genom en totalentreprenad. De 34 lägenheterna är i storleken 1 - 4 rok. Byggnaden rymmer även garage med parkeringsplatser där samtliga platser har elbilsladdning och gemensamhetslokal med övernattningsmöjlighet.

– Vi är glada att få fortsätta det goda samarbetet med HSB då vi nu har fått i uppdrag att uppföra Brf Fotografen. Vi har tidigare bland annat byggt Brf Sannaparken och Brf Spanjoletten för HSB Göteborg, och vi ser fram emot att fortsätta det goda samarbetet och skapa fler trivsamma hem, vilket ligger i linje med NCC:s strategi, säger Petra Ahlström, affärschef NCC Building Sweden.

Tydlig hållbarhetsprofil
Brf Fotografen kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och projektet har tydliga hållbarhetsförtecken. Bland annat kommer fastigheten att förses med solceller och ett solhybridsystem som kombinerar solel och solvärme - en ny teknik som ökar verkningsgraden med upp till 20 procent på solcellerna - samtidigt som värmen återförs ner i borrhålen för energilagring. Lösning har utvecklats i samarbete med forskningsarenan HSB Living Lab. Miljörummet kommer att få en utformning som ska göra platsen både trevligare och tryggare och som uppmuntrar återvinning. Ett koncept som utvecklats inom HSB Living Lab och som byggts i flera av HSBs nyproduktionsprojekt.