Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stipendiet som kan ge bostadsrättsföreningarnas engagemang vingar

27 februari 2023 Som medlemsförening i HSB Malmö har man chansen att få stipendium för sina idéer och kooperativa engagemang. HSB Malmös stipendiefond till Arne Axrups minne kan stötta allt från mötesplatser i utemiljön till bokcirklar.

När HSB Malmös verkställande direktör Arne Axrup avgick 1995 bildade bostadsrättsföreningarna en fond i hans namn, för att visa sin uppskattning. Syftet med fonden är att främja den kooperativa idén. Avkastningen delas ut som stipendier när dess styrelse så finner lämpligt.

– Om jag tycker att du har gjort något fantastiskt bra för kooperativet, till exempel något som för många människor samman, så kan jag nominera dig till fonden. Pengarna från fonden är menade att ta initiativet steget längre, och stötta det engagemang som finns, säger Christina Jahn.

Tidigare har till exempel HSB brf Lindeborg fått stipendium för att kunna utveckla sitt arbete med kurser på dagtid, i till exempel skånsk historia och hur du använder iPads.

– Det var ett initiativ de hade, som blev så populärt att de behövde utöka det. Då kunde de använda stipendiet för att bekosta de resurser som behövdes, säger Christina Jahn.

Alla medlemmar i en brf, som i sin tur är medlem i fonden, kan nominera. Allt föreningen behöver göra är att fylla i det här formuläret, eller skicka in nominering med post.

– Stipendiet delas sedan ut vid HSB Malmös föreningsstämma, om en eller flera lämpliga stipendiater hittats. Det kan delas ut olika summor, det viktiga är att det går till en sak som gagnar många personer, säger Christina Jahn.

Christina Jahn.jpgChristina Jahn

Av våra 258 medlemsföreningar är drygt 160 medlemmar i fonden, och kan nominera stipendiater varje år.

Det är inte heller särskilt svårt att bli medlem. Bostadsrättsföreningen behöver vara medlem i HSB Malmö, och sedan betalar man en engångssumma, baserat på 10 kronor per lägenhet i föreningen. Vi skjuter även till motsvarande stumma till fonden.

– Sedan är man med i fonden för all framtid och kan nominera hur mycket man vill, säger Christina Jahn.

Det går att nominera året runt, men vill föreningen ha chans att vara med i utdelningen på vår föreningsstämma måste nomineringen vara inne före den 31 mars. Här kan du läsa mer om hur nomineringen och fonden fungerar.