Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En inblick i ekonomernas puls på HSB Södertörn

29 april 2024 På kontoret där ekonomerna hos HSB Södertörn arbetar, spirar en särskild typ av energi särskilt vid årets slut och början. "I december börjar allt," säger Sanna Väisänen, en av de erfarna ekonomerna. Det är då teamet skickar ut de första riktlinjerna till våra kundföreningar om vad de kan förvänta sig av det kommande bokslutet.

"Man skulle kunna tro att vi ekonomer bara sitter och räknar siffror i tystnad, men under bokslutets intensiva månader är det långt ifrån sanningen," skrattar Sanna, en av de erfarna ekonomerna på HSB Södertörn. I december börjar förberedelserna och Sanna och hennes team skickar ut information till kunderna om vad som förväntas av dem. Det är startskottet för en hektisk period som varar fram till maj.

"Varje styrelse ska fylla i sin del av årsredovisningen, och det är vårt jobb att se till att allt stämmer. Vi hanterar ungefär 25 föreningar var, och varje bokslut är som ett stort pussel där varje del måste passa perfekt," förklarar Sanna. Processen innebär noggrann sifferkontroll, granskning av revisorer och slutliga godkännanden från styrelserna innan den färdiga årsredovisningen går till tryck.

Men det är inte bara siffror och rapporter. "Vi ger också ekonomisk rådgivning, vilket är en viktig del av vårt arbete. På hösten planerar vi nästa års budget tillsammans med kunderna. Tillsammans med styrelsen planerar vi kommande års underhåll och investeringar, planerar hur dessa ska finansieras samt ger styrelsen det stöd de behöver för att kunna fatta beslut om avgiftsförändring.

När Sanna beskriver arbetet under bokslutet, låter det nästan som en thriller. Vi har ett nära samarbete med revisorerna och deadlines vi behöver förhålla oss till för att årsredovisningarna ska bli färdiga i god tid till stämman. "Men det är bra, för det håller oss på tårna och säkerställer att allt går rätt till."

Trots den stora arbetsbördan och det höga tempot finns det en stark gemenskap i teamet. "Vi stöttar varandra otroligt mycket. Det är ständiga frågor och diskussioner, och vi måste lyfta varje problem direkt för att hålla processen igång," förklarar Sanna.

Och vad händer när allt är över? "När det sista bokslutet är undertecknat och tryckt, då brukar vi gå ut och äta en stor middag tillsammans. Det är vår tradition att fira att vi har överlevt ännu en säsong," säger Sanna med ett leende.

Sanna avslutar med att betona att även om bokslutsperioden är över, så tar arbetet aldrig riktigt slut. "Direkt efter boksluten börjar vi planera för kommande månader, och det är ständigt nya projekt och utmaningar. Men det är så vi ekonomer på HSB Södertörn vill ha det; ständigt i rörelse och alltid redo för nästa steg."