Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kia - En central del av gemenskapen i brf Akvarellen

29 februari 2024 I hjärtat av Brf Akvarellen finner vi Kia, Kristina Selerup, som arbetar för att skapa en varm och inkluderande atmosfär. Hennes engagemang i Akvarellen har resulterat i införandet av flera aktiviteter så som vattengympa, sittgymnastik och styrketräning. Jag, Anja, kommunikatör på HSB Södertörn, hade nöjet att få vara där och lära mig mer om deras gemenskap.

I HSB brf Akvarellens hjärta finns Kia, en engagerad medlem och boende som brinner för att skapa en varm och inkluderande känsla i bostadsrättsföreningen. Genom sitt engagemang i föreningen har hon tagit på sig rollen som tränare för flera aktiviteter, inklusive vattengympa, sittgymnastik och styrketräning. Som kommunikatör på HSB Södertörn hade jag förmånen att få följa med Kia under en dag och lära mig mer om deras gemenskap. 

Vattengympa och sittgymnastik, främjande av hälsa och samhörighet 

Kia delar entusiastiskt med sig av erfarenheterna från både vattengympan och sittgymnastiken som hon introducerat för föreningens medlemmar. "Det är inte bara träning, det är också en social stund där vi verkligen kan stötta varandra", säger hon. För många boende i föreningen har aktiviteterna blivit höjdpunkter under veckan och en plats där både fysisk och social hälsa främjas. 

Sittgymnastiken har Kia skapat för de boende som inte är så rörliga så att de kan vara med på styrketräningen eller vattengymnastiken. "Det blir en trygghet också i den här lilla sittgruppen. Om någon inte kommer, då ringer jag ju till den personen. Var är du någonstans? Jag saknar dig", berättar Kia om den sammanhållning som har utvecklats genom träningen. Rörlighet och balans är särskilt viktigt att underhålla ju äldre man blir, och Kia ser tydliga förbättringar hos alla deltagarna. Alla grupper är fullbokade, vilket vittnar om aktivitetens popularitet. 

Styrketräning, individuell strävan och gemenskapens möjlighet 

För Kia är träning inte bara en individuell strävan utan också en möjlighet att bygga starka gemenskapsband. Genom att introducera styrketräning i det stora gymmet i föreningen har hon sett hur medlemmarna inspirerar och stöttar varandra. 

Trädgårdsgruppen, att odla gemenskap och vänskap genom trädgårdsarbete 

Förutom de fysiska aktiviteterna är Kia också aktiv i trädgårdsgruppen. Hon betonar att trädgårdsarbetet inte bara handlar om att odla växter. "Vi har fått mycket beröm för det vi gör, de boende tycker att det är så kul. Vi hängde upp lite pepparkakshjärtan i portarna nu till jul och gjorde fint. Det spelar jättestor roll att man känner att det är någon som bryr sig om närmiljön", säger hon. 

Framtiden för gemenskap i Brf Akvarellen 

När man pratar med Kia blir det tydligt att hennes arbete handlar om att skapa en varm och inkluderande atmosfär där varje boende känner sig sedd och välkommen. "Vi är alltid öppna för förändring och nya idéer", säger Kia när hon diskuterar framtida initiativ. "Jag tror att vi kan utveckla ännu mer varierade aktiviteter för att inkludera alla." Hon lyfter även fram en Facebookgrupp där spontana träffar på restaurangen föreslås och organiseras. 

Kia är en inspirerande person som visar på kraften i och allt det positiva som kommer genom engagemang. Hon är ett tydligt bevis på hur mycket vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans. 

Inte alla föreningar har så fina gemensamhetslokaler som HSB brf Akvarellen har. Men de positiva krafter som engagemang och vilja att delta kan skapa kan alla inspireras av. Vi hoppas att alla medlemmar i bostadsrättsföreningar låter sig inspireras av Kias person och engagera sig i sin förenings aktiviteter. Antingen genom att delta eller genom att själv initiera dem själva. Genom aktiv deltagande och ömsesidigt stöd bidrar du till ett mer livfullt och inkluderande samhällen där varje person kan känna sig delaktig och välkommen. 

Anja Krokbäck, Kommunikatör