Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Godkänd detaljplan för Tomtebo strand

05 januari 2024 Detaljplanen för den nya stadsdelen Tomtebo strand i Umeå har godkänts av kommunfullmäktige. Här planerar HSB Norr tillsammans med flera andra aktörer att skapa en stadsdel i internationell framkant kopplat till hållbarhet där du som bor känner dig stolt, delaktig och vill stanna, livet ut.

Tomtebo strand är en ny stadsdel i Umeå som ska ligga mellan Nydalasjön och universitetsområdet, nära stadens centrala delar och naturområden. Här planerar HSB att bygga nya bostäder.

Den nya stadsdelen utvecklas genom ett unikt samverkansprojekt mellan HSB, Umeå kommun samt ett antal andra byggaktörer och kommunala bolag. 

- Det känns otroligt bra att kunna bidra med nya hållbara bostäder till HSBs medlemmar och bosparare i ett växande Umeå, säger Mattias Lundström, vd HSB Norr.

Detaljplanen möjliggör för cirka 3 000 bostäder och 70 000 kvadratmeter verksamhetsyta. Utvecklingen av Tomtebo strand kommer att ske i etapper över cirka 20 år, med inledande arbeten för infrastruktur samt en ny brandstation. Den första bostadsetappen kommer att rymma 900 bostäder, förskola, skola, torg, park, vård- och omsorgsboende samt huvudstråket för kollektivtrafik.

Här kan du läsa mer om Tomtebo strand

Om Tomtebo strand

Tomtebo strand är en nytänkande stadsdel i det växande Umeå. Med ett läge nära stadens centrala delar och naturområden ska Tomtebo strand bli en plats som möter framtidens höjda krav på hållbar stadsutveckling och där människor i alla åldrar trivs. Bebyggelsen i stadsdelen ska vara blandad och rymma 3000 bostäder samt en bredd av verksamheter. Tomtebo strand utvecklas av Umeå kommun, HSB, NCC, PEAB, Riksbyggen, Rikshem, Skanska, Slättö, Umeå Energi och Vakin.