Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tomtebo strand - samverkan skapar hållbarhet

Mellan Nydalasjön och Universitetsområdet, nära Kolbäckens natur och Umeås centrala delar, planerar HSB tillsammans med flera andra aktörer att skapa en stadsdel i internationell framkant kopplat till hållbarhet där du som bor känner dig stolt, delaktig och vill stanna, livet ut.
HSB är med och utvecklar Tomtebo strand

Tomtebo strand ligger strategiskt mellan Tomtebo och Universitetsområdet och är till ytan jämförbart med Umeås centrumfyrkant. Här är det nära till både stora arbetsplatser som universitets- och sjukhusområdena men även till natur- och friluftsområden. HSB Norr har tillsammans Umeå kommun och flera andra byggaktörer ingått ett unikt samarbete där alla har blicken på hållbarhet i första hand och affären i andra hand.

Tomtebo strand kommer erbjuda något för alla. Oavsett om du vill ta en fika på torget, hänga i parken eller ta ett dopp i sjön. Området välkomnar allt i från barnfamiljen, den som flyttar hemifrån eller den som tröttnar på villaboende.

All vardagsservice du behöver kommer finnas nära. Förskola, skola och äldreboende byggs i området. Ett stenkast bort hittar du en välsorterad livsmedelsbutik, pizzeria, kiosk och träningsanläggning. På cykelavstånd finns några av Umeås största arbetsplatser som Umeå universitet och Norrlands Universitetssjukhus. 

Tomtebo strand är utformat för att göra det lätt att röra sig runt på ett hållbart och tryggt sätt, utan egen bil. Här planeras för breda snabba cykelvägar med enkel tillgång till cykelparkeringar inomhus och under tak. Kollektivtrafiken kommer erbjuda hög turtäthet och centralt belägna hållplatser.  För dig med egen bil finns parkeringshus vid infarterna till stadsdelen.

Det planeras för cirka 3 000 bostäder, både bostadsrätter, hyresrätter samt en bredd av verksamheter.


Tidplan
Detaljplanen antogs i december 2023. I början av 2024 planeras allt arbete med infrastrukturen att påbörjas, det vill säga vägar och markförberedelser. Första etappen av bostäder kan börja byggas 2025. 

Läs mer om Tomtebo strand på tomtebostrand.se

"En internationell förebild för hållbar stadsutveckling och medveten livstil"

En del av visionen för Tomtebo strand

Fakta om Tomtebo strand

Tomtebo strand är en nytänkande stadsdel i det växande Umeå. Med ett läge nära stadens centrala delar och naturområden ska Tomtebo strand bli en plats som möter framtidens höjda krav på hållbar stadsutveckling och där människor i alla åldrar trivs. Bebyggelsen i stadsdelen ska vara blandad och rymma 3000 bostäder samt en bredd av verksamheter. Tomtebo strand utvecklas av Umeå kommun, HSB, NCC, PEAB, Riksbyggen, Rikshem, Skanska, Slättö, Umeå Energi och Vakin.