Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Här står granngemenskap högt på agendan

16 januari 2024 På Rönneberga i Eslöv ligger bostadsrättsföreningarna Svaneholm, Vanås och Trollenäs. Tillsammans har de tre föreningarna 468 lägenheter och sedan en tid tillbaka har styrelserna regelbundna samverkansträffar.
Hand som pysslar

Det finns många frågor som bostadsrättsföreningar kan förenas runt. Bostadsrättsföreningarna Svaneholm, Vanås och Trollenäs i Eslöv har tagit fasta på detta och cirka en gång i månaden träffas de tre ordföranden för att diskutera frågor som föreningarna skulle kunna samverka kring eller driva gemensamt. Redan tidigt stod det klart att det fanns ett stort intresse för att skapa förutsättningar för de boende att känna sig delaktiga och trivas. Det blev startskottet för den samverkan som idag finns runt sociala frågor i de tre föreningarna. 

- För att få en bild av vilka idéer och intressen som finns hos våra boende skickades en förfrågan ut till samtliga med en fråga om det fanns intresse av att ordna aktiviteter för sina grannar, oavsett vilken förening de bor i. Vi hade nämligen en idé om att det inte behöver vara styrelsemedlemmar som ordnar aktiviteter utan alla boende i våra föreningar med en bra idé ska ha möjlighet. För tänk om människor som ännu inte känner varandra kunde träffas under en aktivitet där de som kommer har samma intresse, det vore fantastiskt! Säger Jill Olsson, ordförande i HSB brf Vanås.

Den första aktiviteten riktades mot barnen i föreningarna, som bjöds in till julpyssel. Jill planerade eftermiddagen tillsammans med två andra boende och material till de olika pysselstationerna köptes in.

- När julpysseldagen var kommen var det självklart lite nervöst. Men vi behövde inte vara oroliga. Det var många barn och vuxna som kom för att få pyssla tillsammans och det var stundtals trångt i vår lilla föreningslokal. Stämningen var på topp, julmusiken strömmade ur högtalarna och en doft av pepparkakor omslöt hela tillställningen. Det blev mycket uppskattat av alla de som kom och att se hur barn och vuxna tillsammans låter kreativiteten flöda är verkligen lön för mödan, säger Jill.

Redan nu finns planer för fler pysselträffar och vid kommande samverkansträff har styrelserna bjudit in boende som visat intresse av att arrangera olika träffar. Förhoppningen är att det ska bli många roliga träffar framöver för att främja samverkan och ökat umgänge mellan grannarna.