Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Bospar öppnar dörren till hyresrätten

03 april 2024 Vi på HSB Skåne bygger och förvaltar bostäder, men är även fastighetsägare och hyresvärd. Kön till våra hyresrätter går via HSB bospar* och när bosparstatistiken för 2023 presenteras visar den att det skiljer sig inom verksamhetsområdet i hur många poäng som krävs för att få en hyresrätt.
Karta som visar poängfördelning per ort

För att få en lägenhet i Lund krävdes det föregående år i snitt 370 bosparpoäng, vilket motsvarar strax över sex års fullt sparande. Medelpoängen för övriga orter inom verksamhetsområdet varierade från ett par månaders fullt sparande i Eslöv upp till nästan två års fullt sparande i Hässleholm. I Ystad skedde ingen omflyttning under 2023.

- Den bosparare som söker en bostad och har flest bosparpoäng är också den som får erbjudande om bostad först. Även om fyra år kan kännas som en lång väntan för en hyresrätt i Lund är detta ett snitt, det kan gå snabbare, men det kan också ta längre tid. Allt beror på var och när man söker hyresrätt och hur många bosparpoäng som övriga sökande har. Att bospara är oavsett en god idé för möjligheten att få en hyresrättslägenhet, även om det varierar ganska mycket mellan våra orter i hur många poäng som behövs vid fördelning. Dessutom är det en stor fördel att poängen gäller i hela landet, säger Maria Jeppsson, uthyrare på HSB Skåne

Under 2023 fick 214 hyresrätter inom HSB Skånes verksamhetsområde nya boende. 

Bosparsystemet är HSBs kö för hyresrätter och nyproducerade bostäder. För varje sparad hundralapp får en bosparare en poäng och kan som mest få fem poäng per månad. Genom att spara minst 500 kronor i månaden går det att samla maximalt med poäng.

Vill du också bli bosparare? Läs mer här!

* Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti upp till 1 050 000 kr. Läs mer här.