Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Skåne köper tomtmark av LKF

07 mars 2024 Det står nu klart att HSB Skåne köper tomtmark av LKF (Lunds Kommuns Fastighets AB) i både Dalby och Södra Sandby. Sedan tidigare har markaffären i Dalby beslutats i de båda bolagens styrelser och under onsdagskvällen tog kommunstyrelsen i Lunds kommun även beslut om markaffären i Södra Sandby.
Bild med barn på lekplats Genrebild från HSBs bildbank

Markaffären i Dalby omfattar två tomter i de östra delarna av byn där HSB Skåne köper hela Kvarnskon samt en del av Vattenrännan. Kvarnskon kommer att omfatta cirka 15 radhus medan den del av Vattenrännan som förvärvas omfattar cirka 40-50 bostadsrätter i flerfamiljshus.

Tomtmarken i Södra Sandby består enligt planerna av cirka 50 bostadsrättsradhus. Detta innebär nya möjligheter för de som redan bor i, eller vill flytta till, tätorten, men vill flytta till en mer lättskött bostad.

– Det finns en stor potential i de östra kommundelarna där Lunds kommun har en naturlig tillväxt. Samarbetet med LKF är väletablerat sedan tidigare och vi ser stora fördelar med att vi kan driva frågor kopplat till bostadsutveckling gemensamt, säger Ann Irebo, vd på HSB Skåne.

Markaffären möjliggör bostäder med olika upplåtelseformer. Genom denna skapas förutsättningar för levande kvarter där människor i olika åldrar och stadier i livet kan hitta ett tryggt och trivsamt hem att bo i. Den möjliggör också utökat underlag för god service till de boende i såväl Dalby som Södra Sandby centrum.

- Vi är glada att de nya bostadsområdena kommer att kunna erbjuda olika upplåtelseformer där HSBs bostadsrätter och Lunds kommuns villatomter kompletterar LKFs hyresrättsbostäder. När vi är fler som utvecklar bostäder med olika upplåtelseformer ger det möjlighet för en snabbare utbyggnad av områdena, säger Fredrik Millertson, vd på LKF.