Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ingen sommar utan kollo!

04 april 2024 För HSB Skåne är det sociala engagemanget en hjärtefråga och en viktig del av våra värderingar. Varje sommar hålls sommarkollo för barn på Magnarpskolonin i Skälderviken utanför Ängelholm.
Kollodeltagare tittar ut genom fönster på kollostugan

För HSB har kollotraditionen varit stark ända sedan start. I närmare 100 år har vi, genom vår kolloverksamhet, byggt trygga relationer med framtidens medlemmar, hyresgäster, kunder och anställda. Och traditionen lever vidare. Den idylliska Magnarpskolonin ligger nära havet i Skälderviken utanför  Ängelholm. Varje sommar bjuder det stora röda huset med vita knutar in 72 barn mellan 9 och 12 år fördelat på tre veckor, till bland annat utelek, pyssel och sällskapsspel på verandan och krabbfiske. I somras genomfördes också en uppskattad hajk med tipsrunda genom skogen ner till hamnen. Vandringen avslutades med glass, krabbfiske och grillning.

– Hälften av kolloledarna som jobbade i somras jobbade även förra året. Det gav oss möjlighet att ytterligare sätta rutiner och kunna vara mer spontana med barnen och göra de aktiviteter som vi känner att barnen uppskattar, säger Linda Jenvén, kolloföreståndare.

Magnarpskolonin uppfördes redan på 1930-talet. Sedan dess har det varit en plats där det skapas minnen för livet. Även om dagens barn är på kollo av andra anledningar än barnen var förr i tiden är mycket sig likt. På kollot ligger fokus på den sociala hållbarheten och att barn ska få vara barn. Genom lekar, gruppaktiviteter och gemensamma måltider främjas den sociala utvecklingen. Det ger barnen chansen att lära känna varandra, bygga nya vänskapsrelationer och känna en känsla av gemenskap. Dessutom skapas en förståelse för vikten av att ta hänsyn till andra och att arbeta tillsammans för att lösa problem.

Genom att erbjuda detta till ett lågt pris främjar kolloverksamheten också delaktighet, så att även de familjer som har det tufft ekonomiskt kan få en chans att skicka iväg sina barn på en fantastisk sommarupplevelse. På plats finns alltid ett gäng engagerade ledare, för att ge barnen en så givande vistelse på kollot som möjligt. Som närvarande och stödjande förebilder hjälper de till att skapa trygghet, så att barnen kan känna sig bekväma med att vara sig själva och våga delta i aktiviteter.

– Det roligaste med att få vara kolloledare på Magnarp är att få skapa fina sommarminnen för barnen. Att se barnen ha kul med varandra gör att man känner att det är ett väldigt meningsfullt jobb säger Vera, kolloledare.

Som fastighetsägare är vi på HSB Skåne vana vid att arbeta systematiskt med brandskydd, och i samarbete med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad utbildades alla barn på sommarens kollo till brandsuperhjältar. Syftet med utbildningen var att stärka barnens medvetenhet kring brandsäkerhet så att de kan hjälpa vuxna att se till så att en brand kan undvikas.

Är du nyfiken på kollot och kanske känner ett barn som vill uppleva denna fantastiska möjlighet? Klicka på knappen nedan för mer information och anmälan.