Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Jag kan inte med ord beskriva glädjen"

03 oktober 2023 Kommunalrådet är märkbart rörd, och trots att kön inte har öppnat än trillar intresseanmälningarna in. HSB Sydost bygger just nu nya, oerhört efterlängtade, hyresrätter i centrala Borgholm.
- Det är fantastiskt, jag kan nästan inte beskriva glädjen, säger
kommunalrådet Ilko Corkovic (s).
Första spadtaget, tre spadar i en jordhög

Många känner Borgholm som en pittoresk som­ marstad och även om kommunen har mycket att erbjuda är det nå­got som saknas: nybyggda hyresrätter. De senaste 35 åren har det nästan inte byggts en enda ny hyresrättslägenhet här. Det vill kommunen göra något åt. Dels genom att bygga själva - 2019 till­ kom tio nya hyresrätter - dels genom att samarbeta med andra aktörer.

- Tillgång till en bra bostad är ett grundläggande fundament i välfärds­samhället, och även om det är viktigt med både villor och bostadsrätter måste en kommun kunna erbjuda hy­ resrätter också, säger Ilko Corkovic.
- Alla orkar eller vill inte sköta om en hel villa, och andra kanske inte har pengar till kontantinsatsen. För att kunna erbjuda alla kommuninvånare en bra bostad måste vi ha hyresrätter. Att vi nu tillsammans med HSB får ihop det är fantastiskt!

För på kommunens mark i centrala Borgholm bygger HSB just nu tre tvåvåningshus med totalt 32 hyres­ rättslägenheter. Mårten Lindberg, vd för HSB Sydost, berättar att HSB Sydost har en uttalad strategi om att bygga fler hyresrätter.
- Dels för att vi har ett ansvar för att möjliggöra ett gott boende för alla våra medlemmar, dels för att vi har många medlemmar som efterfrågar just hyresrätter.

Många saker ska stämma för att bygget ska bli av.
- Vi håller ständigt ögonen öppna, och när det dyker upp ett tillfälle som i Borgholm där det finns ett bra geogra­ fiskt läge, möjlighet att skapa energi­ effektiva fastigheter samt möjlighet att få ihop den ekonomiska kalkylen, ja då vill vi vara med och bygga.

För att hyresrätter ska vara attrak­tiva behöver hyran matcha prisläget på orten. Och det kan vara svårt att åstadkomma i små kommuner. Eller som Ilko Corkovic uttrycker det:
- Det kostar lika mycket att bygga här som i Stockholm, men där kan byggbolagen ta ut helt andra hyror som gör att de får ihop kalkylen.

För att stimulera just byggandet av hyresrätter på mindre orter införde Riksdagen ett investeringsstöd 2017. Det gjorde att HSBs nya hyresrätter i Borgholm blev ekonomiskt möjliga att bygga. Att stödet numera tagits bort tycker Mårten Lindberg är synd.
- Utan investeringsstödet hade den här och liknande byggnationer inte varit möjliga att räkna hem. Och det vore jättesynd om det inte byggdes fler hyresrätter för vi märker att efterfrågan är stor!

I maj i år togs det första spadtaget, och så fort det blev känt började människor att ringa till HSB Sydost och be om att få teckna sig för lägenheterna. Enligt Håkan Claesson, affärsområdeschef hyresfastigheter på HSB Sydost, kom många av intresse­anmälningarna från människor som redan bor i Borgholm. Men inte bara.
- Det är också personer från övriga Småland som är sugna på att flytta till Borgholm. Dels lockar hyresrätter rent generellt, dels är hälften av de här lägenheterna i markplan och har

utsikt ut mot de öländska vidderna. Jag tror verkligen att det kan tilltala villaägare som känner att det är dags att flytta från huset, men som ändå vill ha närheten till grönskan.

Det är dock inte möjligt att ställa sig i kö ännu. Lägenheterna kommer att stå klara senhösten 2024 och eftersom det hinner hända så mycket i en människ­as liv på ett åt har HSB Sydost valt att vänta med att teckna kontrakt.

I Borgholm hoppas kommunen att de hyreslägenheter som HSB bygger ska ge mellan sextio och hundra nya kommun­ invånare. Inflyttningen kommer gynna hela kommunen, menar Ilko Corkovic.
- Eftersom varje invånare genererar i snitt 70 oookronor till kommunen kommer det att betyda jättemycket för Borgholms tillväxt och möjlighet att erbjuda bra

Framöver hoppas han på ännu fler bostäder.
- Varenda kommunalråd älskar byggkranar för det signalerar en sådan framtidstro. Jag kan inte med ord beskriva den glädje och stolthet jag känner över att HSB nu bygger hyres­ rätter hos oss.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en av de nya hyresrätterna i Borgholm? Gör då en intresseanmälan till HSB Sydosts servicecenter så blir du kontaktad när det går att ställa sig i kö.

010-451 30 00 eller servicecenter.sydost@hsb.se