Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Låna, byta, hyra – vad gäller egentligen?

10 april 2024 Homeswapping eller Airbnb, låna ut bostaden till systern som kommer på besök eller hyra ut ett rum till en student – är det någon skillnad mellan att låna och hyra ut sin bostad? Vad är skillnaden mellan andrahandsuthyrning och att ha en inneboende? Våra jurister reder ut dina frågetecken!
Tjej åker tåg

Sommarsemestern hägrar, Eurovision är i antågande och plånboken känner av höga räntor och ökade omkostnader. Det finns många faktorer som kan locka till att hyra ut bostaden i andra hand eller byta bostad med någon under semestern. Men vad är tillåtet som bostadsrättshavare och hyresgäst?
– Reglerna kring uthyrning av bostad i andra hand är snarlika för både bostadsrättshavare och hyresgäster, förklarar Ryan Ghadban, jurist på HSB Skåne.
– Du behöver begära tillstånd hos din hyresvärd eller styrelsen i bostadsrättsföreningen och nekas du att hyra ut i andra hand kan du ansöka om tillstånd i hyresnämnden, fortsätter Ryan.

För att hyra ut sin bostad i andra hand krävs det godtagbara skäl: som att arbeta eller studera på annan ort eller samboprövning. Det är upp till bostadsrättsföreningens styrelse eller hyresvärden att godkänna andra skäl än de som anses godtagbara i lagen. Oavsett hur länge du har tänkt att hyra ut din bostad, om det så är över en helg, behöver tillstånd beviljas. Har du å andra sidan en inneboende, det vill säga att du själv bor i lägenheten samtidigt som din inneboende, behöver du inte ansöka om lov.

Så kallad home swapping, att tillfälligt byta bostad med någon annan, har blivit ett populärt fenomen och ett smart budgetalternativ för semesterresan. Men får vi låna ut vår bostad utan vidare?
– Home swapping är en form av andrahandsuthyrning. Definitionen av andrahandsupplåtelse är att någon annan bor i bostaden och på så sätt har kontrollen över den, säger Sebastian Westlund, även han jurist på HSB Skåne.

Återigen är det styrelsen eller hyresvärden som beslutar om det är en godtagbar andrahandsupplåtelse eller inte.
– Ansök hellre än att strunta i det. Det värsta som kan hända om du olovligen upplåter din bostad i andra hand är att du kan förlora nyttjanderätten till din bostadsrätt, eller bli uppsagd från din hyresrätt, berättar Sebastian.

Att under en kortare period låna ut sin lägenhet till nära och kära, exempelvis under någon sommarvecka, är dock inte att betrakta som en andrahandsupplåtelse.

Det finns ingen riktig gräns för exakt hur många år som det är tillåtet att hyra ut sin bostad i andra hand, men tillstånd ges vanligtvis för ett år i taget. För styrelsen kan en bra riktlinje för tidsbegränsningen vara att fråga sig om den boende har för avsikt att flytta tillbaka. Generellt kan det vara en kortare uthyrningstid vid samboprövning än för att studera på annan ort.

Tips till styrelsen vid misstanke om olovlig andrahandsupplåtelse

  • Kontakta jurister för att se till att processen går rätt till.
  • Agera inom två månader från misstanke/kännedom om andrahandsupplåtelse. Juristerna tar fram rättelseanmodan som skickas till bostadsrättshavaren.
  • Dokumentera och samla bevis, exempelvis genom att beställa utdrag ur folkbokföringen. Föreningen har bevisbördan att kunna styrka att det är en olovlig andrahandsupplåtelse

Tips till dig som vill hyra en bostad i andra hand

Kontrollera att uthyrningen sker på ett korrekt sätt. Du kan alltid ta kontakt med bostadsrättsföreningens styrelse eller hyresvärden för att kontrollera att det är en godkänd andrahandsupplåtelse.