Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Passionen för fastighetsskötsel räddade Paul

30 januari 2024 Under 2023 genomfördes en omorganisation hos HSB Skåne vilket resulterade i att en ny roll uppkom med två tjänster, en i Lund och en i Eslöv. Personen som erbjöds tjänsten i Lund började sin resa inom HSB Skåne redan som 14-åring. Vi träffar den nya skötselchefen, Paul Smith, för att ta del av hans historia om hur HSB Skåne enligt honom själv har byggt hela hans liv.
Paul Smith, skötselchef hos HSB Skåne.

När vi kliver in på kontoret i Lund möts vi av Paul Smith, en av två nya skötselchefer inom marknadsområde södra. Han reser sig från sin kontorsstol och möter oss i dörren till hans rum. Att ha ett eget kontor är något som är nytt för Paul som under majoriteten av sin karriär inom HSB Skåne har arbetat utomhus som fastighetsskötare. Redan som 14 åring fick Paul sin första anställning som säsongsarbetare hos HSB Skåne. Paul hade det tufft i skolan och fick därför ett ultimatum av sin pappa som jobbade hos HSB Skåne, antingen satsar han på skolan eller börjar arbeta.  

- Det var mitt första jobb och jag tyckte det var superkul. Jag fick lära mig hur man klipper gräset på sommaren och röjer snö på vintern, berättar Paul.

Men trots att vardagen på jobbet var tillfredställande kämpade Paul med sin psykiska hälsa. Endast 14 år gammal började Paul att bruka alkohol och droger under helgerna. Tack vare att han trivdes så bra med sitt jobb var han noggrann med att hålla sig nykter under vardagarna för att kunna sköta sina arbetsuppgifter.  

Pauls resa inom HSB Skåne fortsatte när han blev anställd som fastighetsskötare på heltid. Som fastighetsskötare arbetade han tätt ihop med både sin pappa och farbror under många år. Paul berättar om hur han har följt sin pappas fotspår och hur de båda alltid har haft samma driv. Under 14 år arbetade de ihop men sen fick Paul möjligheten att arbeta hos en ny bostadsrättsförening.  

- Det var väldigt bra för min personliga utveckling. Att byta område medförde ett större ansvar där jag även fick möjligheten att öva på ledarskap, säger Paul.  

Men under den här perioden fortsätter Paul att kämpa med sitt missbruk som blivit värre med åren. För nio år sedan var Pauls alkohol- och drogmissbruk en del av hans vardag. Pauls chef hade lagt märke till att Paul var sjukanmäld mer än vanligt, så en dag när han var på jobbet blev han inkallad av sin chef och personalavdelningen för att prata om hans mående. Under mötet öppnade Paul upp sig om att han mådde väldigt dåligt psykiskt och att han drack en hel del alkohol. Mötet resulterade i att han strax därefter fick besöka både läkare och psykolog.  

- Inför mötet med läkaren där jag skulle genomgå både alkohol- och drogtester såg jag till att bruka extra mycket för att de skulle få se hur illa mitt missbruk var. Jag ville verkligen få hjälp att ta mig ur det och få må bra, berättar Paul.  

Efter läkarbesöket kördes Paul hem till sina föräldrar av HSB Skåne. Därefter fick Paul den hjälpen han behövde på ett behandlingshem. Det var en självklarhet för organisationen att hjälpa Paul i den här situationen och att han alltid skulle vara välkommen tillbaka till sin arbetsplats.

"HSB Skåne har alltid legat jättenära mitt hjärta. De gav mig den hjälpen jag behövde när jag hade det som tuffast. HSB Skåne har byggt upp hela mitt liv, säger Paul."

Idag är Paul 39 år och har varit nykter i nio år. Några år efter att Paul blivit nykter fick han frågan att ta sig an rollen som arbetsledare. En fråga med ett självklart ja från Pauls håll. Därifrån har Paul arbetat sig uppåt och jobbar idag i den nya rollen som skötselchef. Rollen innebär personalansvar och betydligt mer kontorsjobb än vad Paul tidigare varit van vid. Skötselchefen har det övergripande ansvaret för att fastighetsskötsel fungerar och personalansvar över fastighetsskötarna. Att ta sig an en ledarskapsroll är något som Paul är väldigt stolt över. Han skrattar och berättar hur han nu gått om sin pappa i deras resa inom HSB Skåne. För Paul var det en självklarhet att tacka ja till möjligheten för att fortsätta sin utveckling inom företaget och han vill nu göra sitt absolut bästa i den nya rollen.  

- I min nya roll vill jag leda mina medarbetare framåt genom att vara tillgänglig och dela med mig av mina kunskaper. Jag vill att HSB Skåne ska glänsa, säger Paul med ett leende.  

Att se hur Paul har tagit sig framåt och utvecklats genom åren är en av många inspirerande resor som finns inom HSB Skåne.