Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs Anders Lago i Aktuellt: ”Finansinspektionen stänger dörren för unga"

21 april 2021 HSBs förbundsordförande Anders Lago om återinförda amorteringskrav i SVT:s Aktuellt: ”Finansinspektionen stänger dörren för unga. Jag reagerar på att regering och riksdag låter en myndighet sköta bostadspolitiken”.

Finansinspektionen har meddelat att de 31 augusti 2021 vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad.

Men HSB:s Anders Lago tycker inte att det är rätt väg att gå.

"Amorteringskraven stänger dörren för en hel generation från att komma in på bostadsmarknaden. Inte ens en familj med en välavlönad polis och sjuksköterska i säg Norrköping eller Växjö har möjlighet att köpa en bostadsrätt med de krav som Finansinspektionen inför."

De återinförda amorteringskraven kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en Sifo-undersökning beställd av HSB genomförd i mars 2021.

Se debatten här mellan Anders Lago, HSB och Erik Thedéen, generaldirektör på Finansiinspektionen i SVT:s Aktuellt.