Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Amorteringskrav införs på bolån från 1 juni

24 mars 2016 Turerna kring amorteringskravet har milt uttryckt varit många. Men nu har riksdagen sagt ja till regeringens förslag om ett amorteringskrav på nya bolån. Det finns dock möjlighet till undantag för nyproducerade bostäder under de första fem åren.
Par kollar på byggnad

I detalj innebär förslaget att nya bolån måste amorteras med minst två procent per år, ner till 70 procent av bostadens värde. När lånet är på mellan 50 och 70 procent av bostadens värde blir amorteringskravet minst en procent per år.

Bakgrunden till beslutet är framför allt en oro över hushållens skuldsättning.

– Det är naturligtvis bra med en sund amorterings- och sparkultur, men det finns också risker med förslaget som regeringen måste följa noga. Risken är att unga och hushåll med lägre inkomster får ännu svårare att köpa sin första bostad och att rörligheten på bostadsmarknaden försämras ytterligare, säger Linn Matic, samhällspolitisk chef HSB Riksförbund.

HSB har under en längre tid uppmanat regeringen att ta ett större grepp om bostadsfrågan. Nyligen tog regeringen initiativ till blocköverskridande politiska samtal för att få till stånd ett ökat bostadsbyggande.   

–  Det är bra att det nu finns möjligheter till att ta ett betydligt bredare grepp om bostadsfrågan och jag hoppas att samtalen leder till det. Ett förslag som bör vara självklart i dessa samtal är en stimulans till de som sparar till en egen bostad. Det skulle ge fler möjlighet att hitta ett eget hem, säger Linn Matic.  

Den återstående tidsplanen för amorteringskravet ser ut enligt följande:

  • 18 april förväntas Finansinspektionens (FI) styrelse besluta om att skicka förslag på föreskrifter med de detaljerade reglerna för amorteringskravet till regeringen.
  • 1 maj förväntas den nya lagen börja gälla, varpå regeringen kan ge FI ett medgivande att utfärda nya föreskrifter.
  • 16 maj förväntas FI:s styrelse ta ett slutgiltigt beslut om de nya föreskrifterna om amorteringskrav.
  • 1 juni förväntas föreskrifterna om amorteringskrav börja gälla för nya bolånetagare.