Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Framtidens hållbara boende

25 juli 2018 I experimenthuset HSB Living Lab finns gott om utrymme för framtidens hållbara boende. Vad sägs om friskluftsgarderob, tvättstudio och app för minskad energianvändning, bara för att nämna några av forskningsprojekten.

HSB Living Lab visar på framtidens hållbara boende. Bostadshuset som byggdes vid Chalmers i Göteborg fungerar som ett levande laboratorium för HSB, forskare och företag. Här bor ett trettiotal personer – ”framtidsastronauter” i en boende som präglas av ständig forskning. Poängen med huset är att idéer och tekniska lösningar ständigt prövas. Allt registreras, över 2 000 sensorer mäter det som händer i huset. Sensorerna hjälper sedan forskarna och HSB att dra slutsatser om vad som fungerar och inte. Hela huset är skapat för att det ska vara enkelt och snabbt att sätta igång med utveckling.

Här är tre spännande framtidsprojekt:

Friskluftsgarderob
Kläderna vädras samtidigt som de förvaras, vilket kan innebära färre tvättar. Garderoben ser ut som en vanlig garderob men har till- och frånluftskanaler på insidan.

Tvättstudion
En social mötesplats i husets entré där man kan plugga, ha möten eller umgås när man tvättar. Tvättstudion integreras nu i en vanlig fastighet – i HSB brf Mariedahl i Mölndal.

Byggnadsintegrerade solceller
Forskning pågår om man kan använda solceller som även fungerar som byggnadsmaterial, istället för traditionella fasadmaterial.

Denna text är hämtad från Hemma i HSB #3 2018.
Vet du att du kan läsa tidningen digitalt och även teckna en digital prenumeration?

Läs gärna mer om HSB Living Lab.