Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB FTX nominerat till Stora Inneklimatpriset

18 mars 2016 HSB har för andra gången nominerats till Stora inneklimatpriset för det innovativa ventilationssystemet HSB FTX. Priset delas ut på fackmässan Nordbygg 7 april.

Stora Inneklimatpriset delas i år ut för 15:e gången. HSB Riksförbund, som tillhör de nominerade, uppmärksammas för andra gången för värmeväxlarsystemet HSB FTX kan både minska energianvändningen och skapa ett bra inomhusklimat. HSB FTX nominerades till Stora Inneklimatpriset även 2012.

Grönare boende med HSB FTXRoland Jonsson, Energichef HSB Riksförbund

– Det är oerhört glädjande att vi har blivit nominerade igen för HSB FTX. Det fina med HSB FTX är att vi minskar husets effektbehov, samtidigt som vi minskar behovet av att köpa fjärrvärme när den är som mest smutsig. Det gör att boendet i HSB blir grönare. Och det stöder vårt klimatmål om en halvering av koldioxidutsläppen till 2023, säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund.

Övriga nominerade till Stora inneklimatpriset 2015 är Swegon AB för systemprogramvaran Swegon ESBO, Free Energy Sverige AB för värmesystemet Hybrid Solar System och den svenska regeringen för statsbidraget för renovering av skolor med dålig innemiljö.

Prisutdelare från Boverket

I juryn för Stora Inneklimatpriset ingår representanter för Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska föreningen. Prisutdelningen sker på Nordbygg den 7 april med Boverkets enhetschef Anders Fransson som prisutdelare. Inneklimatpriset syftar till att öka intresset för inneklimatteknik, stärka ställningen för detta område och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat och energieffektiva byggnader.

Så fungerar HSB FTX

HSB FTX är en vidareutveckling av ett vanligt FTX-system. I HSB FTX-system värms/kyls inluften med bergvärme/bergkyla utan värmepump innan den kommer in i husets ventilationssystem. I och med att inluften redan är värmd/kyld med ett par grader går det åt väsentligt mindre energi för att nå den önskade temperaturen eftersom man undviker påfrysning i aggregatet.

Se illustration av HSB FTX här