Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB och KTH-professor i SvD: ”Ge fler möjlighet att äga sin bostad”

11 september 2017 Igår söndag 10 september publicerade SvD en debattartikel där HSBs förbundsordförande Anders Lago tillsammans med Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH, efterlyser en ny bostadspolitik, trots att bostadsbyggandet fortsätter att öka.

Regeringen jublar. SCBs statistik visar att bostadsbyggandet fortsätter att öka. Och det beror enligt regeringen på bra byggpolitik. Även om man kan diskutera om det är gynnsam konjunktur eller aktiv byggpolitik som är förklaringen, är det är naturligtvis bra att det byggs. Men utan att ta död på glädjen finns anledning till eftertanke.

Dagens fokus på byggande leder tankarna till miljonprogrammet, som föregicks av en debatt där de politiska partierna tävlade i att bjuda över varandra i antalet bostäder. Kvantitet kom att ses som ett mål i sig. Men de första miljonprogramsområdena hade knappt kaklat köket klart innan kritiken kom. Med den ensidiga fokuseringen på kvantitet hade man missat mycket annat, bland annat områdenas sociala förutsättningar

Det skriver HSBs förbundsordförande Anders Lago och Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH, i en debattartikel i Svenska dagbladet idag.

De menar att regerings fokus på byggpolitik inte löser dagens stora bostadsproblem. Och att vi därför behöver en ny bostadspolitik, och föreslår tre hörnstenar på hur en sådan bör se ut: 

  • Ge fler möjlighet att äga sin bostad. Bolånetak och amorteringskrav har gjort det svårare för unga och unga familjer. Vi behöver ett stöd till bosparande och startlån till den första bostaden. Här finns bra exempel från andra länder, som Norge.
  • Reformera bostadsbidraget. De senaste decennierna har bostadsbidraget urholkats kraftigt och behöver en översyn. Det bör anpassas så att fler hushåll kan ta del av det och få möjlighet till ett boende som passar behoven bättre. 
  • Förändra flyttskatten. Idag innebär flyttskatten inlåsningseffekter och att vi inte utnyttjar de bostäder som finns effektivt. Finansieringen måste upp på dagordningen igen.

 

André Johansson
Presschef HSB Riksförbund

Här kan ni läsa hela debattartikeln.