Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB till regeringen – ge oss bättre möjligheter att hantera övergivna fordon

06 oktober 2017 HSB har tillsammans med Fastighetsägarna, SABO och Hyresgästföreningen skickat en begäran till justitieminister Morgan Johansson om att få bättre verktyg för att hantera problemet med felparkerade och övergivna fordon i ytterstadsområdena.

För några år sedan togs det fram en ny lag om rätt att ta fordon i anspråk för fordringar på vissa skatter och avgifter. Syftet var att dels minska fordonsrelaterade skulder till det allmänna, dels att minska användandet av så kallade fordonsmålvakter. Det fanns troligen en förhoppning att den nya lagstiftningen, trots att den endast gällde kommunal mark, skulle få positiv effekt även när det gäller fordon på privat mark. Men tyvärr har denna effekt uteblivit, menar vi fyra organisationer som står bakom skrivelsen. Istället har vi sett att problemen med felparkerade bilar på gårdar och i rabatter ökat sedan lagen infördes. Och parkeringsbolagen har svårt att hantera problemet eftersom många av fordonen är registrerade på ägare som inte bor i området, eller har så många obetalda kontrollavgifter att det inte är värt att driva frågan vidare till Kronofogden.

- Eftersom det här drabbar de boende hårdast föreslår vi att regeringen ska utvidga den nya lagen om rätt att ta fordon i anspråk, till att även omfatta fordon som står på privat mark. Övergivna fordon och bilvrak skapar en påtaglig otrygghet och olägenhet för boende i aktuella områden, säger Sofie Kjellin, chefsjurist HSB Riksförbund.

Klicka här och ta del av hela skrivelsen.