Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny handbok ska bygga bort brottslighet - HSB en av upphovsmakarna

30 april 2020 Med syfte att underlätta medvetna val vid utformning av stadsdelar, bostadsområden och fastigheter har HSB tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige och ett antal fastighetsägare, branschorganisationer och kommuner tagit fram en ny handbok. Tanken är att boken BoTryggt2030 ska utgöra ett stöd för olika aktörer i planeringen av säkra och trygga livsmiljöer.

Boken har tagits fram för att försöka bryta en utveckling med ökad brottslighet och otrygghet.

– Handboken BoTryggt2030 handlar om att, utifrån aktuell forskning och beprövade erfarenheter, samla och sprida kunskap om hur olika aktörer kan bygga bort brottsligheten och bygga in tryggheten genom det fysiska rummets utformning, säger forskaren och stadsplaneraren Cornelis Uittenbogaard (Stiftelsen Tryggare Sverige).

BoTryggt2030 är en konkretisering av målen i Agenda2030 och innehåller riktlinjer, rutiner och konkreta checklistor med fokus på säkerhet och trygghet. 

– För HSB innebär samarbetet och bokens innehåll att vi har ett bra underlag för att främst säkerställa trygghetsfrågorna i nyproduktion, men materialet går även att använda för befintliga bostadsrättsföreningar och egna fastigheter, förklarar Thomas Karlsson, utredningschef på HSB Stockholm. 

BoTryggt2030 har tagits fram av Stiftelsen Tryggare Sverige i samarbete med bland annat HSB, Förvaltnings AB Framtiden, ICA Fastigheter, Ikano Bostad, Rikshem, Siemens, Skanska Nya Hem och Vasakronan.

Läs mer på botryggt.se