Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”HSB vill förändra och förbättra – bostadspolitiken gör det möjligt”

13 maj 2020 Seminarier, debattinlägg, remissvar, bevakning av boendefrågor och kontakt med regering och riksdag. HSB gör väldigt mycket mer än att ”bara” bygga och förvalta bostäder. – HSB har alltid velat förändra och förbättra. Bostadspolitik ligger i vårt DNA, säger Linn Matic, samhällspolitisk chef på HSB Riksförbund.

När HSB bildades 1923 var bostadsnöden i Sverige svår och det fanns ett skriande behov av bostäder som vanliga löntagare hade råd med. I dag, nästan 100 år senare, är bostadsbristen fortfarande stor, men mycket annat har förändrats. Under åren har HSB varit en stark aktör för att driva det goda boendet framåt, det vill säga välbyggda bostäder med god standard, stabil boendeekonomi och trygg gemenskap. Viktiga frågor som har förändrat samhället för fler än bara HSBs medlemmar.

I Linn Matics jobb ingår kontinuerlig bevakning av boendefrågor i Sverige, EU-parlamentet och våra nordiska grannländer. En hel del tid går åt till att i samråd med övriga HSB-organisationen besvara remisser på lag- och utredningsförslag, och att jobba framåt med nya problemställningar. Bostadspolitiska debatter under seminarier och i media tillhör vardagen.

– HSB driver en mängd olika frågor parallellt. Vi gör det för våra medlemmar och bosparare och för samhället i stort. Som Sveriges största bostadskooperation har vi ett ansvar för samhällsutvecklingen och att arbeta för ett hållbart boende.

Historiskt har HSB medverkat till en rad standarder och normer som i dag anses självklara. Tvättstugan är ett känt exempel, men även rinnande kallt och varmt vatten, badrum och standardiserade byggmått är sådant som – tidvis under motstånd – drivits framåt av HSB. Och arbetet med innovation inom boendet fortsätter idag inom HSB Living Lab, där det till exempel bedrivs forskning om hur vi kan leva mer resurssnålt och hållbart.

Linn Matic, samhällspolitisk chef om HSBs kärnfrågor:



Ungas möjligheter på bostadsmarknaden
– I den bostadspolitiska debatten har vi länge drivit frågor om stöd för bosparande och startlån till den första bostaden så att fler ska kunna köpa en bostad. Vi vill också ha en översyn av kreditrestriktioner och flyttskatt som hindrar rörligheten på bostadsmarknaden.

Kostnadsbroms vid tomträtt
– Bostadsrättsföreningar där fastigheten är upplåten med tomträtt lever med en stor osäkerhet. När kommunal mark ökar i värde kan det bli kraftiga höjningar av tomträttsavgiften, något som slår direkt mot våra medlemmar. HSB vill se dels en kostnadsbroms som skyddar mot stora höjningar, dels möjligheter för bostadsrättsföreningar att köpa loss mark med samma rabatt som småhusägare får.

Tydlig och transparent ekonomi i bostadsrättsföreningar
– Att öppet redovisa olika nyckeltal är något som HSB framfört till den statliga utredning som för ett par år sedan hade i uppgift att lämna förslag inom konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden. Men än så länge har detta inte resulterat i någon ny lagstiftning, säger Linn Matic.

– Många tycker att det är svårt att tolka en årsredovisning, men med hjälp av nyckeltal får man snabbt en överskådlig bild av föreningens ekonomi. HSB har därför tagit fram en metod för det som vi kallar för Bostadsrättskollen – ett praktiskt verktyg för styrelsen som också ökar tryggheten för både befintliga medlemmar och alla som köper en bostadsrätt.

Läs mer om frågorna som HSB bevakar inom fastighetsrätt, miljö, energi och samhälle på hsb.se/regelkollen