Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Koppla in en jurist direkt"

11 mars 2019 Ibland uppstår tvister som inte kan lösas med kommunikation.
Då är det bra att ta hjälp av HSBs jurister, vilket HSB brf Nystavaren i Eskilstuna gjorde när en boende vägrade ta ner ett tak som satt upp trots att styrelsen nekat tillstånd.
Foto: Jonas Bilberg

En bra tumregel när det gäller överenskommelser mellan en bostadsrättsförening och dess medlemmar är att dokumentera allt och ha skriftliga avtal. På så vis går det att undvika långdragna och kostsamma tvister. Det fick HSB brf Nystavaren i Eskilstuna erfara för några år sedan, då en av föreningens medlemmar olovligt monterade ett skärmtak ovanför sin

balkong.
 

– Den boende bad styrelsen om tillstånd att få bygga ett tak eftersom lägenheten var belägen högst upp, på gaveln av fastigheten, och balkongen var utsatt för väder och vind. En konsult hade anlitats av den boende för att ta fram en plan för hur taket kunde fästas utan att skada fasaden, och allt såg till en början bra ut, berättar styrelseordförande Kenth Torning.

 

Men tyvärr upptäcktes en risk att lägenheten under kunde drabbas av vattenskada på grund av bygget, och därför nekade vi tillstånd.

Den boende ansåg däremot att styrelsen lämnat ett muntligt okej och började uppföra skärmtaket. När det kom till styrelsens kännedom ringde Kenth Torning upp medlemmen och bad att taket skulle tas ner, vilket den boende vägrade.

 

– Vi diskuterade fram och tillbaka under en tid, men då det inte ledde någonstans vände vi oss till kronofogden för handräckning av borttagande av skärmtaket. Då medlemmen bestred behövde därför målet överlämnas till tingsrätten, säger Kenth Torning.

 

Styrelsen insåg att det var dags att anlita juridisk hjälp, och kontaktade HSBs förenings- och fastighetsjurist, Eva Sörqvist, som tog sig an ärendet.

– Jag fick föreningens fulla förtroende, vilket gjorde att samarbetet gick väldigt bra, säger hon. Det underlättar också om vi jurister kommer in i en tvist i ett så tidigt skede som möjligt.

 

För Kenth Torning och resten av styrelsen innebar hjälpen en lättnad.

– Eva kom hit och satte sig in i fallet ordentligt. Hon gav oss råd om hur vi skulle hantera ärendet och hjälpte oss driva det vidare till domstol, säger han.

 

Efter att ha förlorat i tingsrätten överklagade HSB brf Nystavaren domen till Svea hovrätt, där föreningen med hjälp av Eva Sörqvist till sist vann. Domstolen beslutade att medlemmen skulle montera ner skärmtaket samt betala föreningens rättegångskostnader. Så här i efterhand känner Kenth Torning att styrelsen borde ha kontaktat HSBs jurister ännu tidigare.

– Det hade sparat oss mycket besvär. Kommer man ingenstans med kommunikation är det bättre att koppla in en jurist direkt, säger han. Det kommer åtminstone inte jag dra mig för att göra så länge jag är med i styrelsen.

Tips från juristen

  • Ingrepp på föreningens delar av fastigheten kräver tillstånd av styrelsen.
  • Var noga med att anteckna i styrelseprotokollen vad som beslutas, till exempel avseende tillstånd för byggnationer.
  • Använd skriftliga avtal där båda parter skriver under.
  • Var konsekvent beträffande vad ni tillåter för byggnationer.
  • Informera nyinflyttade vad som gäller.