Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Sökes: Modiga och flexibla hyresgäster till HSB Living Lab

05 april 2016 Ett hus som bjuder in forskare för att studera framtiden – den visionen tar nu form genom HSB Living Lab på Chalmers i Göteborg. Nu pågår rekryteringen av första omgången hyresgäster som ska flytta in i juni.

Måndag 4 april tog radioprogrammet Studio Ett i P1 med lyssnarna på en rundtur i HSB Living Lab i Deltaparken på Chalmers i Göteborg. Huset, som består av 44 prefabricerade moduler, byggdes på bara tio dagar som ett lego i jätteformat – allt från rör och ventilation till kök och väggsektioner är förberett i fabrik och "klickas" ihop på plats.

Forskare bland de boende

Nu återstår finputsen av huset, inte minst installationen av de omkring 2 000 sensorerna som ska förse forskarna med data om allt från energianvändning till de boendes beteende under de tio år projektet ska fortgå.

– Det som är unikt är att det är ett bostadshus som bjuder in forskningen. Det finns andra forskningslabb, men där har man börjat i andra ändan med en forskningsplattform som bjudit in människor att testbo, säger Rickard Malm, produktionsansvarig på HSB Living Lab.

Audition för hyresgäster

I slutet av mars ordnades en audition för de studenter som är intresserade av att bo i någon av de 23 lägenheterna i HSB Living Lab. Golvytan är mindre än vanliga studentrum, men takhöjden är hela 3,6 meter – fokus ligger på kubik snarare än kvadrat och på att dela resurser och gemensamma ytor. Under april kommer HSB Living Labs första hyresgäster att väljas ut och i början av juni är det dags för både studenter och forskare att flytta in.

– Nu hoppas vi att modiga och flexibla studenter ska flytta in, säger Cecilia Lööf, presschef HSB Göteborg.

Lyssna på Studio Ett om HSB Living Lab

Läs mer om HSB Living Lab

Detta måste du klara för att bo i HSB Living Lab

Audition till HSB Living Lab gick bland annat ut på:

  • att de sökande förstår att de ska bo i ett forskningshus där forskning pågår dygnet runt.
  • att de kommer att vara inblandade i forskningen och delta aktivt i undersökningar om till exempel beteendemönster i boendet.
  • att de är medvetna om att det kommer att vara en del spring i huset; forskare från världens alla hörn kommer att vara här.
  • att det kommer att förekomma flertaliga studiebesök på det så kallade samverkansplanet i huset.
  • att det troligen kommer att finnas ett visst medieintresse där de boende kommer att tillfrågas om att medverka.

Till nyhetslistan