HSB Dela: Köp halva lägenheten, bo i hela!

Att vara ung och ta steget in på bostadsmarknaden är tufft idag. Därför har HSB tagit fram konceptet HSB Dela som under 2021 erbjöds i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.
Lisa Norrström håller flyttlåda utanför HSB brf Blanka i Göteborg

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden, amorteringskrav och kravet på kontantinsats skapar höga trösklar som hindrar många unga att köpa ett eget hem. HSB Dela öppnar nya möjligheter för unga genom att HSB går in och finansierar halva köpesumman.

– Jag och min sambo bosparade i HSB och planerade att köpa bostadsrätt när vi fick höra talas om HSB Dela. Vi tyckte att upplägget – att det räckte att gå in med halva köpesumman – verkade väldigt bra. Med HSB Dela kunde vi få en lägenhet snabbare än vi annars kunnat få. Lägenheten är ljus och luftig, husen är byggda som mysiga kvarter med innergårdar och området är lugnt och ligger nära vatten. Med tanke på hur svårt det är för unga att få tag på bostad är det fantastiskt att HSB lanserar detta, berättar Lisa Norrström, som nu bor i HSB brf Blanka i Göteborg.

brf_blanka_10_lowres_HAB.jpgLisa Norrström, bor i HSB brf Blanka i Göteborg tillsammans med sin sambo.

Brf Blanka var det första HSB Dela-projektet, ritat av Wingårdhs arkitekter. Ett pilotprojekt där HSBs unga bosparare fick möjlighet att anmäla intresse på totalt 23 mindre lägenheter med centralt läge vid vattnet på Lindholmen i Göteborg. I maj 2021 flyttade de första köparna in i sina lägenheter. Nästan 80 procent av de som köpt en lägenhet i brf Blanka uppger att de inte skulle ha kunnat köpa bostaden utan HSB Dela.

Läs mer: Brf Blanka bäst på hållbarhet inom HSB

Lansering i fler städer

Efter det lyckade pilotprojektet i Göteborg kunde HSB under året erbjuda fler Dela-projekt på olika ställen i landet. Två ytterligare projekt i Göteborg lanserades under våren, därefter följde lanseringen av två projekt i Stockholm och lika många i Malmö under hösten. I december tillkännagavs planer även för ett Dela-projekt i Örebro. Totalt erbjöds HSB Dela i sju projekt under 2021.

Läs mer om HSB Dela

Vinst i Guldhemmet - ”Årets innovation”

Varje år delar Hemnet ut utmärkelsen Guldhemmet för viktiga insatser i bostadsbranschen. 2021 vann HSB Dela Guldhemmet i kategorin ”Årets innovation”.

– Vi är mycket glada över erkännandet. Men framför allt är vi stolta över hur vi med HSB Dela konkret kan bidra till att lösa ett stort samhällsproblem och underlätta för unga att köpa ett eget hem, som de annars inte hade haft möjlighet till, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

HSB Dela - så funkar det

HSB Dela är en modell för att köpa och äga sin bostad, som riktar sig till bosparare i HSB mellan 18-29 år. Den innebär att HSB köper halva bostadsrätten och den unga bospararen köper den andra halvan vilket inte bara halverar kontantinsatsen utan även sänker kraven på amortering. Den unga vuxna tecknar ett tio-årigt samägandesavtal med HSB, men hen kan

närsomhelst välja att sälja bostadsrätten och då säljs även HSBs andel. Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela lägenheten eller sålt den.

Läs mer om HSB Dela