Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Karlstad Årets arkitekturkommun 2022

28 oktober 2022

Karlstad blir Årets arkitekturkommun 2022 och kniper därmed förstaplatsen för tredje året i rad. Landskrona och Borås hamnar tätt efter på prispallen. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

– Grattis Karlstad, Landskrona och Borås! Ni är bäst i landet på att hantera bostadsförsörjningen samtidigt som ni ser till att det som byggs har förutsättningar att bli så bra, hållbart och attraktivt som möjligt. Att både jobba strategiskt och ha ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är det som krävs för att placera sig på topplistan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter fram de kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan.

Gapet till tvåan har krympt
Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022 och har därmed vunnit utmärkelsen tre år i rad. Framgångarna förklaras av ett mycket gott omdöme från arkitektkåren samtidigt som Karlstad ligger bra till när det gäller byggtakt, rutiner och lagefterlevnad. Men gapet ner till tvåan har krympt. Landskrona, som stadigt funnits med på topplistan så länge priset delats ut, kniper andraplatsen. Borås, som också har fått höga poäng de senaste åren, kommer tätt efter på en tredjeplats.

– Hur vi bygger våra samhällen och formar framtidens livsmiljöer har stor betydelse för människors vardag. För HSB har arkitekturen varit en självklar fråga sedan starten för snart 100 år sedan. Med den här utmärkelsen vill vi sätta ljuset på de kommuner som ger bäst förutsättningar för att bygga attraktiva samhällen, säger Pernilla Bonde, vd HSB.

Se prisutdelningen och vinnarintervjun

Så bedöms kommunerna
Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Här vägs också in hur högt kommunerna värderar klimatfrågan; om de ställer miljökrav på byggmaterial och är med i föreningen Klimatkommunerna.

Det är sjätte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes):

 1. Karlstad (81,7)
 2. Landskrona (79,8)
 3. Borås (79,6)
 4. Malmö (78,8)
 5. Örebro (78,7)
 6. Gävle (76,2)
 7. Tyresö (75,6)
 8. Umeå (74,9)
 9. Skellefteå (74,7)
 10. Sundsvall (73,4)
 11. Norrköping (73,0)
 12. Falköping (72,4)
 13. Växjö (72,1)
 14. Uppsala (71,8)
 15. Stockholm (71,8)
 16. Karlskrona (71,5)
 17. Järfälla (70,3)
 18. Västerås (70,0)
 19. Karlshamn (69,5)
 20. Lund (69,2)

Några kommuner har i det närmaste samma resultat. Här skiljs placeringarna åt av enstaka decimaler.

För mer information, kontakta:
Alf Brydolf-Berg, vd Evimetrix, 076-833 85 85, alf.brydolf-berg@evimetrix.se
Emma Casserlöv, pressekreterare HSB Riksförbund, 0725-94 75 00, emma.casserlov@hsb.se
Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, 0725-64 77 13, tobias.olsson@arkitekt.se

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

 • ca 674 000 medlemmar
 • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
 • ca 35 000 förtroendevalda
 • 25 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Taggar

Arkitektur
bostadsfrågor
bostadsbyggande